Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší | foto: Jan Zátorský, MF DNES

Klaus mladší zvažuje žalobu za výroky o výhodných obchodech s Dobešem

  • 83
Václav Klaus mladší zvažuje, že podá žalobu na senátora a stínového ministra školství za ČSSD Marcela Chládka. Ten totiž prohlásil, že ministr školství rozprodává budovy, a naznačil, že by je mohl koupit prezidentův syn a vybudovat v nich vysokou školu. Proti výrokům se ohradil i ministr Josef Dobeš, žalobu ale nezvažuje.

"Pan ministr rozpouští celý úřad, rozprodává veškerý majetek ministerstva školství, i chce rozprodávat budovy na lukrativních místech a zlí jazykové hovoří o tom, že to je proto, že pan prezident Klaus chce v budoucnu dělat rektora vysoké školy, kterou připravuje jeho syn a kdo ví, jestli tyto budovy zrovna nekoupí tato soukromá budoucí vysoká škola," řekl v rádiu Impuls Marcel Chládek.

"Já předpokládám, že to nebude za tržní cenu, ale že to spíš bude za cenu, která je přátelská," prohlásil senátor.

Jeho podezření prý podporují různé indicie: kauza úředníka ministerstva školství Ladislava Bátory nebo to, že prezident označil Josefa Dobeše za nejlepšího polistopadového ministra školství. "To je provázané, určitě. To jednoznačně, jestli to nebylo myšleno od pana prezidenta jako vtip, tak to má tuto souvislost," dodal.

Klaus junior zvažuje žalobu

Václav Klaus, který řídí elitní soukromé gymnázium a základní školu PORG, se proti tomu důrazně ohradil. "To je silná káva a dosti se mě to dotýká," reagoval pro Týden.cz. Uvažuje dokonce o žalobě. "V pondělí máme správní radu, tak se o tom poradím. Tohle si nemůže dovolovat tvrdit," řekl serveru.

Klaus popřel, že by měl o budovy ministerstva školství zájem. "Není to pravda. Neměl bych o ně zájem a nemáme na to ani peníze," řekl on-line deníku. Popřel i senátorovo tvrzení, že bude zakládat vysokou školu. "To je hloupost," uvedl.

Chládek říká podle Dobeše nesmysly, žalovat ho ale nebude

Chládkovy výroky rozzlobily i ministra školství Josefa Dobeše. Označil je za nesmysl, ale o žalobě neuvažuje. Budovy v současné době ministerstvo neprodává, pouze v rámci propouštění přesouvá zeštíhlený aparát z pronajatých budov do vlastních, aby ušetřilo.

"Jestli bude následovat další vlna propouštění, což by podle mne bylo potřeba, protože úředníků je v organizacích řízených přímo ministerstvem stále hodně, budeme možná uvažovat i o prodeji vlastních budov. To ale v tom případě budeme koordinovat s ministrem financí, abychom budovy co nejlépe prodali. Peníze půjdou do státního rozpočtu a pomohou snížit dluh," řekl iDNES.cz Dobeš.

Za nesmysl Dobeš označil výrok, že se údajně s ředitelem gymnázia PORG domlouvá na výhodném prodeji některé budovy. "To je ten největší nesmysl. Pan Klaus je můj poradce. V životě jsem s ním o ničem podobném nejednal, nejednám a jednat nebudu, byl by to střet zájmů," prohlásil ministr.

O žalobě na Chládka ale neuvažuje. "On řekl podobných nesmyslů už tolik, že kdybych na ně měl stále reagovat, nedělal bych nic jiného," dodal Dobeš.

Chládek se žaloby nebojí

Stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek se proti snaze obou pánů ho žalovat vymezil s tím, že "Dobeš sice prohlašuje, že Chládek říká voloviny, ale on je sám dělá".

"Žaloby pana syna se nebojím, ale doporučil bych Václavovi Klausovi juniorovi, aby si před tím, než začne vyhrožovat soudy, pořádně přečetl přepis mého výroku", uvedl Chládek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video