Podle Weigla se prezidentův pooperační stav vyvíjí dobře.

Podle Weigla se prezidentův pooperační stav vyvíjí dobře. | foto: Michal Sváček, MF DNES

Klaus má stále bolesti, v nemocnici zůstane do konce týdne

  • 56
Prezident Václav Klaus zůstane po operaci kyčelního kloubu v nemocnici do konce týdne. Potom stráví nejméně dva měsíce rehabilitací na zámku v Lánech. Informoval o tom prezidentův kancléř Jiří Weigl.

Prezident má podle kancléře od úterní operace stále bolesti, i přesto už ale popochází a snaží se i pracovat.

Weigl ale zopakoval i dřívější vyjádření Hradu, že prezidentův pooperační stav se vyvíjí dobře - a to jak podle subjektivních pocitů prezidenta, tak i podle slov lékařů.

Klaus se podle kancléře snaží udržovat v duševní aktivitě, aby vykompenzoval to, že jeho aktivita tělesná je dočasně omezena. Čte knihy a sleduje televizi.

Nenechal si ujít finále tenisového French Open a viděl i sobotní vítězství českých fotbalistů nad Švýcarskem. "Více ho potěšil výsledek než předvedená hra," doplnil s úsměvem kancléř.

Dnešní schůzka s Weiglem byla pro Klause prvním setkáním pracovního charakteru. "Pan prezident měl doposud jen rodinné návštěvy, jeho nejbližší spolupracovníci za ním dnes poprvé přišli na delší dobu," vysvětlil.

Klaus v nemocnici ale dosud nepřijal žádného politika. "Nemáme zájem na tom, abychom prezidenta přetěžovali, protože je důležité, aby jeho rekonvalescence probíhala tak, jak má, a aby nebyla nežádoucím způsobem narušena," vysvětlil Weigl.

Nemocniční strava prý Klausovi chutná a nemá ohledně jídla žádná zvláštní přání. Personál nemocnice se podle Weigla shoduje, že hlava státu je skromným strávníkem.

Klause v úterý operoval lékařský tým pod vedením ortopeda Pavla Dungla. - čtěte Klaus dostal nový kyčelní kloub, už zítra by se mohl postavit

Ještě týž den byl prezident převezen z jednotky intenzivní péče na normální oddělení. Ve čtvrtek - tedy dva dny po operaci - se poprvé opět postavil.

Celá rekonvalescence by měla trvat kolem tří měsíců, do úřadu by se prezident chtěl vrátit co nejdříve.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video