Václav Klaus (9.dubna 2021) | foto: Michal Růžička, MAFRA

Klaus přirovnal atmosféru po vyhoštění Rusů kvůli kauze Vrbětice k 50. létům

  • 1759
Exprezident Václav Klaus se v reakci na vyhoštění 18 diplomatů z ruské ambasády ohradil proti atmosféře v zemi. „Nevěřil jsem, že se ještě někdy vrátím do padesátých let, byť s opačným znaménkem. Nevěřil jsem, že budu ještě někdy bezmocně bouchat do stolu při poslouchání režimového rozhlasu a výroků našich vrcholných politických představitelů,“ uvedl Klaus.

V padesátých létech minulého století, v období studené války, byli pronásledováni a popravováni komunistickým režimem v Československu lidé po vykonstruovaných obviněních z rozvracení režimu ve spojení se západními mocnostmi. Takto byla zavražděna režimem v červnu 1950 národněsocialistická politička Milada Horáková.

„V situaci velmi měkkých a nepřesvědčivých dat a informací, navíc prezentovaných v přítmí kovidové hysterie, v němž se až příliš snadno šíří nejrůznější dezinformace a fake news, a v nervózní atmosféře blížících se říjnových parlamentních voleb nechci soutěžit s dalšími politiky a komentátory o co nejsilnější či nejoriginálnější výrok ke kauze Vrbětice sedm let poté,“ uvedl bývalý český prezident v prohlášení.

Jak by teď mělo Česko reagovat?

celkem hlasů: 66130
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 26. dubna 2021. Anketa je uzavřena.

Česko vyhostí 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb. Policie má totiž důvodné podezření, že do výbuchu skladu výbušnin ve Vrběticích v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské vojenské služby GRU.

Vládní špičky začaly už také mluvit o tom, že firma Rosatom nebude oslovena v rámci bezpečnostní prověrky uchazečů o nový blok Jaderné elektrárny Dukovany.

„Věřím, že kdyby v amerických prezidentských volbách znovu vyhrál Trump a byl dnes prezidentem, opožděná kauza Vrbětice by nenastala; Naší vládě a s ní spjaté pseudoopozici dochází, že covidem nelze strašit lidi do nekonečna, a proto zoufale hledaly jiného vykonstruovaného strašáka, který by lidi udržel ve strachu. Vědí dobře, že vylekaným lidem se vládne snadněji. Prosím, už toho nechte. Mělo by Vám jít více o naši zemi než o sebe,“ tvrdí bývalý prezident Klaus.

Současný prezident Miloš Zeman se zatím k události nevyjádřil.

Podle ministra Hamáčka tak silnou reakci Ruska nikdo nečekal: 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video