Vybudovat školu stojí až padesát milionů, říká Václav Klaus ml.

Vybudovat školu stojí až padesát milionů, říká Václav Klaus ml. | foto: MF DNES

Klaus junior hledá v Plzni budovu pro své gymnázium

  • 5
Prestižní pražské soukromé gymnázium PORG rozšiřuje svá působiště. Pokud půjde všechno dobře, už v roce 2014 bude otevřena pobočka v Plzni Uvedl to ředitel a spoluzakladatel školy Václav Klaus mladší, syn českého prezidenta. Kromě Prahy už je škola také v Ostravě.

"V roce 2011 začínáme v Ostravě a uvidíme, jestli se dají řídit i vzdálené pobočky," vysvětlil Klaus. Plzeň vybral podle svých slov i proto, že je tu velký sponzor. Škoda JS totiž poskytla škole 40 milionů s přáním plzeňské pobočky.

I proto firma čelí podezření, že chce přes Klause mladšího potažmo prezidenta ovlivnit tendr na dostavbu Temelína, o který se Škoda JS společně s ruským Atomstrojexportem uchází.

Mluvčí Jan Stolár brání firmu tím, že sponzorský dar dali už před lety, kdy byla u vlády Strana zelených a o dostavbě Temelína se pochybovalo.

Stolár uvedl, že je dobré, když PORG v Plzni bude, protože firma bude i v budoucnu potřebovat velmi kvalifikovanou pracovní sílu do různých, nejen technických pozic. "Proto sponzorujeme i technické fakulty ZČU či ČVUT nebo plzeňskou Techmánii," vysvětlil.

Škola by mohla převzít jiné gymnázium

"Vybudovat školu stojí čtyřicet, padesát milionů," uvedl Václav Klaus ml. V současné době už vedení školy sonduje, kde by mohlo gymnázium v Plzni sídlit. Startovací školné by se podle Klause v Plzni mělo dostat pod sto tisíc korun za rok. PORG, pod který by měla patřit základní škola od prvního do pátého ročníku a víceleté gymnázium, má mít ve finále 270 žáků a studentů.

Pobočka by se mohla v Plzni založit podle jejího ředitele tak, že by PORG převzal jinou už fungující školu. V Plzni je soukromé gymnázium Františka Křižíka. "Nejednali jsme s nimi, slyším tuto informaci poprvé," uvedl ve středu zástupce ředitelky Michal Vozobule.

"Škola, s kterou bychom se spojili, by měla mít přidanou hodnotu, která by pro nás byla zajímavá. Ať už budovu nebo excelentní profesorský sbor," uvedl Klaus ml. Připomněl situaci v Ostravě, kde jedna škola nabízela, aby ji PORG převzal, ale ten nakonec odmítl a prestižní školu vybudoval na zelené louce.

Předsedou správní rady gymnázia je Martin Roman, ředitel ČEZ, který školu také sponzoruje. "Pan Roman je z Havířova, tak Ostrava byla srdeční záležitostí. Naše rodina je zase od Nepomuka a z větších měst mám nejraději Plzeň," vysvětlil Klaus ml. proč začal Ostravou a Plzní.

Klaus se nebojí, že nesežene kvalitní učitele

Toho, že by škola v Plzni nesehnala kvalitní učitele, se Klaus nebojí. Vychází ze situace v Ostravě, kde je podle něj velký zájem učit jak na prvním stupni Porgu, tak na gymnáziu.

"Ředitele jsme přetáhli z jiné školy, i učitele teď budeme přetahovat. Kvalitní kantoři mají zájem, tak doufám, že to bude v Plzni podobné," uvedl Klaus.

Školné je podle Klause nastavené tak, aby Porg mohl zaplatit kvalitní učitele ze zahraničí. Ne všechny děti ale budou školné platit.

Stipendium pro nadané

"Jestli se nám bude dařit, tak budeme mít ve stipendijním fondu dost peněz, abychom mohli některým rodinám školné zaplatit. Záleží nám na tom, abychom přilákali nadané děti. Můžeme se rozkrájet, abychom nalákali ty nejšikovnější," uvedl Václav Klaus mladší.

Nyní škola hradí školné zhruba třinácti procentům nejnadanějších dětí z rodin, které by si zaplacení školného dovolit nemohly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video