Klaus jmenoval Ratha ministrem zdravotnictví

  • 468
Po týdnech dohadů má Česko nového ministra zdravotnictví. Prezident Václav Klaus předal na Hradě jmenovací listiny lékaři Davidu Rathovi. Prezident vyčkával, až Rath odstoupí z čela České lékařské komory. Resort má už desátého šéfa od roku 1993.

OBRAZEM:
Panoptikum ministrů zdravotnictví

Rath už ministerstvo dva týdny řídil z pozice prvního náměstka. Zároveň zůstával šéfem České lékařské komory. Souběh funkcí však Václav Klaus považoval za nepřípustný střet zájmů, proto Ratha vytrvale odmítal jmenovat.

Rath nakonec ustoupil a na post šéfa stavovské organizace rezignoval. - více zde

Napjaté vztahy, které mezi ním a Klausem panují už od 90. let, během posledních týdnů ještě více ochladly. Rath během sporu o své jmenování například prezidenta označil za "trucovité dítě", "monarchu" či "vrtošivého staříka". - více zde

Napětí bylo zjevné i při dopoledním jmenovacím ceremoniálu. Ten se omezil na formální slib a podpis nového ministra. Veřejné blahopřání prezidenta, které je v takových situacích obvyklé, se nekonalo.

Klaus jen Rathovi předal pověřovací listiny, podal si s ním ruku, stejně jako s vedle stojícím premiérem Jiřím Paroubkem, prohodil s oběma pár slov a vzápětí z reprezentačních prostorů Pražského hradu odešel.

"Pokud prezident usoudí, že má jmenovanému co říci, pak rozhodně promluví. Pokud má dojem, že jmenovacím aktem bylo řečeno vše, nic dalšího nepronáší," řekl poté Klausův mluvčí Petr Hájek.

Paroubek už Ratha uvedl do úřadu
Odpoledne pak premiér uvedl Davida Ratha do úřadu. Slíbil mu "plnou podporu při nápravě zdravotnictví", které je teď prý nejsložitějším ze všech resortů.

"Jsem přesvědčen, že nový ministr má dostatečné znalosti o celém resortu, detailní znalosti jako málokdo jiný v této zemi, a kromě toho dostatek energie k tomu, aby problémy řešil," prohlásil Paroubek.

"Máme-li šanci uspět, tak jedině v tomto týmu. To znamená, že ministr zdravotnictví bude zásadní kroky předem konzultovat s premiérem," řekl naopak Rath.

Paroubek chce, aby veřejnost v únoru nebo březnu dostala "strategičtější materiál", který vymezí, kam má české zdravotnictví směřovat. Na jeho přípravě se budou podílet odborníci všech parlamentních stran.

Rath hodlá na ministerstvu ustavit komisi odborníků pro strategii dalšího rozvoje. Systém chce napravovat postupně, nepřipravuje žádný zásadní zlom.

Koncepci své předchůdkyně Milady Emmerové nebude "demonstrativně trhat a zahazovat", v řadě bodů se jí hodlá inspirovat. - ve videogalerii najdete reportáž z uvedení do úřadu

Opozice: Rath nic nezmůže
Ministerstvo zdravotnictví nemělo stálé vedení od 12. října, kdy prezident na návrh premiéra Jiřího Paroubka odvolal Miladu Emmerovou. Vedením resortu byl pak dočasně pověřen vicepremiér Zdeněk Škromach.

Nestraník Rath, desátý ministr zdravotnictví v historii samostatné České republiky, bude v koaliční vládě hájit barvy ČSSD. Premiér připustil, že by se mohl objevit na její kandidátce. - více zde

Rath už jako první náměstek zahájil sérii jednání se zdravotními pojišťovnami či fakultními nemocnicemi s cílem stabilizovat problematický resort.

Opoziční ODS ale tvrdí, že nový ministr nemá šanci do voleb nic vyřešit, navíc Rathovi vyčítá kariérismus a sebestřednost.

Kdo je David Rath

Narodil se 25. prosince 1965 v Praze. Vystudoval Lékařskou fakultu UK. Jako internista začínal ve Všeobecné nemocnici v Praze, poté působil na jednotce intenzivní péče v motolské nemocnici.

V druhé polovině 90. let byl šéflékařem nestátní záchranné služby Asociace Samaritánů v Kralupech nad Vltavou.

V letech 1995 - 1998 předsedal Lékařskému odborovému klubu, který také zakládal. V roce 1998 se ujal prezidentury České lékařské komory.

V letech 1991-1994 byl členem ODS, 1996-1997 byl v řadách strany Svobodní demokraté-Liberální strana národně sociální, v současnosti je nestraník. David rath má tři děti, jeho manželka je internistka.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue