Václav Klaus (ilustrační foto).

Václav Klaus (ilustrační foto). | foto: Michal Růžička, MAFRA

Lidovky.cz: Když vyhraje kníže, budu uvažovat o emigraci, napsal Klaus

  • 2414
Václav Klaus v soukromé SMS konverzaci napsal jednomu ze svých přátel, že "pokud vyhraje kníže, bude uvažovat o emigraci". Současná hlava státu už několikrát dala najevo, že bude volit Miloše Zemana. Tak ostré vyjádření však zatím nepadlo.

Lidovky.cz zveřejnily SMS konverzaci mezi Václavem Klausem a jeho přítelem, jméno dotyčného však redakce neuvádí. Prezident se podivuje nad tím, že jeho přítel chce hlasovat pro Karla Schwarzenberga.

"Jsem Vaší SMS šokován. Vy tedy volíte knížete? Já budu v případě jeho zvolení uvažovat o emigraci. VK"

Reakci prezidentské kanceláře se redakci zatím nepodařilo získat.

Dosluhující český prezident už jednou myšlenku o emigraci nadhodil. V prosincové debatě se studenty královéhradecké univerzity přiznal, že by v případě zvolení některých kandidátů emigraci nevylučoval.

"Jsou někteří, po jejichž volbě bych měl pocit, že je nezbytné někam emigrovat. Jsou někteří, kde si dovedu představit, že by mohli být prezidenty. Zřejmě by občas vstávaly vlasy hrůzou na hlavě z jejich činů, to asi ano, ale dovedu si to představit," řekl studentům bez konkrétních jmen Klaus (více si přečtěte tady).

Václav Klaus od začátku kampaní podporoval Miloše Zemana. Dosud nejostřeji to dal najevo, když Schwarzenbergovi vyčetl právě emigraci. "Mně jde prostě o to, aby prezidentem se stal člověk, který patří do této země, který je součástí této země, který tady strávil svůj život, období těžká, lepší, nejlepší, horší," řekl Klaus novinářům minulý týden při návštěvě lyžařského areálu Monínec u Sedlce-Prčice.

Kritizoval také jeho prohlášení ohledně Benešových dekretů. "To, co jsme v roce 1945 spáchali, by dnes bylo odsouzeno jako hrubé porušení lidských práv. Asi by se tehdejší vláda včetně prezidenta (Edvarda) Beneše ocitla v Haagu," řekl šéf české diplomacie. Klaus prohlásil, že mu takový výrok nemůže prominout (více o tom čtěte zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video