Rakouský prezident Heinz Fischer se setkal v Mikulově s Václavem Klausem. (20.8.2008)

Rakouský prezident Heinz Fischer se setkal v Mikulově s Václavem Klausem. (20.8.2008) | foto: Radek Miča, MAFRA

Klaus: Díky roku ´68 jsme citlivější na omezení z EU

  • 15
Prezident Václav Klaus se sešel v Mikulově na Břeclavsku se svým rakouským protějškem Heinzem Fischerem. Připomněli si 40. výročí okupace Československa v srpnu 1968. "Leccos jsme díky tomu pochopili, naše generace více cítí například omezení z EU," podotkl Klaus v rozhovoru pro rádio Česko, který schůzce předcházel.

"Naše generace je citlivá i na to, co nám diktuje Al Gore a podobní," vysvětloval své názory, na které podle jeho slov mělo dění kolem roku 1968 vliv.

Setkání s Fischerem pak Václav Klaus využil mimo jiné k tomu, aby dodatečně poděkoval Rakousku za velkou pomoc, kterou poskytlo československým emigrantům. Rakousko tehdy přijalo 200 tisíc Čechů.

"Velmi si ceníme toho, že nám Rakousko otevřelo pomyslná vrátka a umožnilo našim lidem odejít," řekl při debatě v Mikulově.

Velvyslancem v Praze byl v roce 1968 pozdější rakouský prezident Rudolf Kirschläger. "Byl to rozhodný zastánce lidských práv. Když viděl situaci v Praze a bezmoc lidí, kteří se cítili ohroženi a chtěli uprchnout, jako velvyslanec v podstatně ignoroval pokyny z Vídně a uděloval víza ve velkých počtech," uvedl Fischer. Kirchläger byl později za svůj postoj vyznamenán.

Srpen 1968 - čtyřicet let od okupace

Klaus také okomentoval takzvaný "komunismus s lidskou tváří" jako změnu politického systému. Podle něj ho lidé nechtěli.

"Nebyl naší ambicí, chtěli jsme režim úplně jiný, změnit ho fundamentálně, ne jen převléci kabát," prohlásil a druhým dechem připomněl, že Evropa to vnímala přesně naopak.

Oba prezidenti rovněž vzpomínali na politickou situaci v tehdejším Československu. "Vedení komunistické strany už nemělo situaci ve svých rukách, v roce ´68 šlo o komunistické vůdce na východ od nás," konstatoval Klaus.

Heinz Fischer hodnotil vpád vojsk Varšavské smlouvy jako první krok ke konci komunismu v Evropě. "V té době ztratil komunismus jakoukoliv morální kritičnost a lidé se od něj začali odvracet," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video