Velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová

Velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová | foto: Michal Šula, MAFRA

Klausová a Filipi zůstanou velvyslankyněmi. Ministerstvo jim nabídlo dohodu

  • 85
Ministerstvo zahraničních věcí navrhlo velvyslankyním Livii Klausové a Evě Filipi pracovní dohodu, jež by jim umožnila zůstat ve funkci i po Novém roce. Podle služebního zákona by měly skončit kvůli věku, neboť je jim přes sedmdesát let. O dohodě informovala Česká televize.

Zatímco Klausová je velvyslankyní na Slovensku, Filipi působí v Sýrii, kde zuří občanská válka.

Ze země, jejíž část ovládá režim Bašára Asada, ale významnou část teroristická organizace Islámský stát, dokonce ostatní spojenecké země své ambasadory stáhly a Filipi tam tak v případě potřeby reprezentuje i zájmy třeba občanů USA.

„Během pondělí by měl odejít na obě dvě velvyslanectví, jak do Sýrie, tak na Slovensko, návrh s dohodou,“ řekla České televizi mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová.

Věkový limit stanoví nynější znění služebního zákona, který se naplno uplatňuje od července. Poslanci přitom už na začátku prosince kývli na novelu, podle níž by diplomaté, kteří dovrší věk sedmdesáti let ve funkčním období, mohli misi dokončit. Úprava, kterou prosazuje prezident Miloš Zeman kvůli Filipi, ale nebude platit zpětně. (Více o novele čtěte zde.)

Filipi i Klausová by ve funkci měly skončit s letošním rokem, velvyslance ale jmenuje a odvolává prezident. Pracovní dohodu jako pravděpodobné řešení situace zmínilo ministerstvo zahraničí už dřív.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video