Kateřina Klasnová tvrdí, že její dopis uvolnil atmosféru ve straně.

Kateřina Klasnová tvrdí, že její dopis uvolnil atmosféru ve straně. | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Prostě jsem vybuchla, říká Klasnová o e-mailu, že VB je diktátor

  • 128
Kateřina Klasnová, místopředsedkyně Věcí veřejných a manželka Víta Bárty, se poprvé veřejně vyjádřila k dopisu z loňského října. V něm si nejbližším spolustraníkům stěžovala, že "už nechce dál hrát pasivní figurku na šachovnici Víta Bárty".

Na dopis poslaný e-mailem letos v březnu upozornila MF DNES. "Zaprvé – nebyl to otevřený dopis, ale důvěrný, proto jsem ho nechtěla komentovat. Zadruhé – napsala jsem ho ve velmi emocionálně vypjatém okamžiku. Prostě jsem vybouchla," vysvětluje Klasnová v rozhovoru pro čtvrteční Magazín DNES okolnosti vzniku dopisu, v němž si stěžovala na ignoranci a totalitu.

V dopise například oznámila svým stranickým kolegům, že hodlá rezignovat na post místopředsedkyně strany, a naznačuje, že chce vystoupit i z Věcí veřejných. "Vede mě k tomu naprostá ignorance elementárních principů uvnitř strany, naprostá nekomunikace ze strany VB. Na moje opakované prosby, aby se sešla interní porada, naprosto nereaguje, zcela samovolně určuje další směřování strany," psala rozhořčeně o svém manželovi.

A posteskla si také, že dříve si ve straně alespoň trochu hráli na nějakou demokracii. "Upřímně mě mrzí, že ve VV funguje takováto totalita, a myslím, že není dobře, že VB absolutně ignoruje názory a nápady ostatních lidí ve VV, alespoň těch z nejužšího týmu," dodala.
 
Důvody svého tehdejšího rozhořčení dnes vysvětluje slovy: "Bylo to těsně po neúspěšných komunálních a senátních volbách a já měla pocit, že s námi Vítek jako klíčový vyjednavač špatně komunikuje, a že když nebudeme poslouchat víc názory druhých, mohl by to být průšvih pro nás pro všechny. V naší straně je víc lidí, kteří mají velmi dobrý názor."

Nyní Kateřina Klasnová říká, že dopis plný emocí nakonec vyčistil atmosféru. "Vyříkali jsme si to a i díky tomu se některé věci změnily," konstatuje v rozhovoru pro Magazín DNES.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue