Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Ke specialistovi bez doporučení praktického lékaře? Zaplatíte 200 korun

  • 1011
Lidé, kteří se s potížemi vydají rovnou k ambulantnímu specialistovi a nenechají si napsat doporučení od praktického lékaře, zaplatí za vyšetření místo 30 korun rovnou 200. Změnu chce zavést nový ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09. Péče od specialisty je totiž mnohem dražší a resortu tudy utíkají peníze.

"Nově by se u specialisty bez předchozího doporučení od praktického lékaře platilo 200 korun. Zatím je to ale jen první pracovní návrh. Úvaha o zavedení poplatku u specialisty je v tuto chvíli teprve v počáteční fázi," informoval mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Heger zdražení specialistů vysvětluje tím, že péče specialistů je mnohem nákladnější než péče praktických lékařů, a peníze ze zdravotnictví se tak odčerpávají neefektivně. "Proto je naším zájmem, aby byl dodržován standardní postup a s problémem se šlo nejprve k praktickému lékaři," dodal Sršeň. Lidé podle něj budou muset přemýšlet, zda není výhodnější jít k praktickému lékaři.

Úrazy a pravidelné kontroly budou ve výjimkách

Podle Hegera by se však u specialisty neplatilo za všech okolností. Ministr chystá z poplatku výjimky, které by se týkaly například lidí, kteří přicházejí kvůli úrazu nebo jiným neodkladným potížím. Za neodkladnou péči by platili stejně jako dříve 30 korun.

"Například pacient s úrazem oka jistě za přímý kontakt s očním lékařem vyšší poplatek platit nebude," řekl v rozhovoru pro Hospodářské noviny Heger.

Výjimka by se týkala i lidí, kteří chodí na pravidelné kontroly například ke kardiologovi, onkologovi či diabetologovi či jsou dlouhodobě u specialisty léčeni. "Výjimky z pravidla budou sepsány tak, aby byly vyloučené nelogické vazby," dodal v HN Heger.

Rath: Koalice tahá z lidí peníze

Nápad ještě nemá pevné obrysy, zato spoustu kritiků. Jako první se do ministra pustil jeho stínový protivník David Rath z ČSSD, který Hegerovi vytýká, že specialisté budou jen pro bohaté.

"Je to další pokus koaliční vlády vytáhnout z lidí co nejvíce peněz, a navíc kastovat společnost na bohaté a chudé. Z vlastní praxe vím, že většina lidí má představu, z jaké oblasti jejich zdravotní problém je. Chozením k praktickému lékaři tak dojde zbytečně ke ztrátě času. Dvousetkorunový poplatek tak může znamenat vážné ohrožení pacientů, protože jednoznačně prodlouží dobu stanovení diagnózy a zahájení samotné léčby," míní Rath.

"Pan ministr by si měl uvědomit, že pro spoustu lidí v této zemi je 200 korun docela velká částka. Například u mnohých důchodců tato částka znamená jídlo na celý týden. Takto vysoký poplatek způsobí, že specialisté budou dostupní jen pro bohatší vrstvy a všichni ostatní budou muset vystát frontu u praktického lékaře, aby jim dal doporučení ke specialistovi," ohradil se.

"V čekárně u praktika se pacienti zbytečně nakazí"

"Ve většině případů to bude působit škodlivě. Případů, kdy ten pacient nepřijde, kam by měl, je velmi málo. Lidé navíc nechodí k doktorům zbytečně. Jediný důvod toho poplatku zřejmě bude vybrat ty potřebné peníze, ale ne regulovat. Mnoho miliard se přitom nechá propadnout v pojistce placené podnikateli, kteří v průměru platí o polovinu méně než zaměstnanec," míní místopředseda Svazu pacientů České republiky Josef Mrázek.

Podle Mrázka ztratí pacienti v čekárnách nejen čas, ale také zdraví. Když zamíří ke specialistovi přes praktického lékaře, mohou se v jeho čekárně nakazit sezonními nemocemi.

"Nenacházím zdůvodnění, proč by to tak mělo být. Pan ministr se snaží vyhovět programu, ale v tomto případě zbytečně," uzavřel Mrázek.

"Zmizí svoboda výběru lékaře"

Podobný názor má i Česká lékařská komora. "Jako pacienti bychom se neměli takto lehkovážně zbavit svobody volit si svého lékaře. Navíc je to ztráta času nejen pro pacienty, ale i pro praktické lékaře. Otázka také je, proč má být pacient trestán v momentě, kdy jeho vlastní diagnóza nebude špatná. Když mi spadne něco do oka, vím, že mám jít k očnímu lékaři," míní prezident lékařské komory Milan Kubek.

Poplatek u specialistů se mu nezdá nijak smysluplný ani z ekonomického hlediska.

"Práce ambulantních specialistů není lépe honorovaná než práce praktických lékařů. Pochopitelně se bojíme také o to, že když budeme jako specialisté vybírat vyšší poplatky, sníží nám opět úhrady," dodal Kubek.

Ministerstvo se výtkám brání s tím, že větší zpoplatnění u lékaře specialisty je pouze jedním z možných řešení. "O problému ještě povedeme rozsáhlou diskusi. Žádný podnět v této oblasti rozhodně není brán na lehkou váhu. Ministerstvo zdravotnictví a řada dalších odborníků se samozřejmě budou velmi pečlivě zabývat všemi detaily, které by zavedení do praxe mohly provázet," dodal mluvčí Sršeň.

Ministr Heger by změny v poplatcích rád zavedl už od roku 2011, aby rychleji stabilizoval zdravotní systém. Sám ale připouští, že termín změny nových poplatků je ještě nejistý.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video