Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek už má vybraný pro stavbu blobu náhradní pozemek

Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek už má vybraný pro stavbu blobu náhradní pozemek | foto: Michal Šula

Když nebude blob na Letné, máme jiné pozemky, říká Ježek

  • 40
Pokud se nepodaří pro stavbu nové budovy Národní knihovny získat pozemky na Letné, má ředitel knihovny Vlastimil Ježek v záloze jiné. S nabídkou ho oslovila soukromá firma a tento pozemek v Praze podle něj splňuje všechny parametry, které si na začátku knihovna zadala.

"Jsme blízko podpisu dohody," řekl Ježek ČTK. Cena by podle Ježka měla být srovnatelná s cenou za pozemky na Letné. Za metr čtverečný by se mělo zaplatit zhruba tři a půl tisíce korun.

Ze zmíněné dohody by měly případné závazky vyplývat pouze pro vlastníka pozemku, nikoli pro knihovnu. Místo splňuje všechny podmínky, které měla původně zamýšlená Letná. Pozemek se tedy nachází v širším centru města, je dobře dosažitelný městskou dopravou a je v oblasti, kterou neohrožují záplavy. Blíže Ježek nechce místo specifikovat.

S nabídkou nového místa už ředitel oslovil architekta Jana Kaplického, ten se ale zatím k záměru nevyjádřil. O jednání Ježek informoval i ministerstvo kultury jako zřizovatele Národní knihovny.

Podle mluvčího pražského magistrátu Jiřího Wolfa se hlavní město k plánu Ježka nemůže vyjadřovat, když neví, kde pozemky leží. "Pokud se jedná o pozemek v památkové rezervaci, budou se vyjadřovat památkáři. Příslušná městská část také bude muset posoudit, jestli je stavba v souladu s územním plánem," sdělil ČTK Wolf.

Původně zamýšlený pozemek na Letné slíbilo město před dvěma lety knihovně prodat, téměř jednohlasné usnesení zastupitelstva však nebylo dodnes naplněno a pozemek začal být zmiňován jako jedna z hlavních překážek stavby.

Ježek ale i nadále věří, že nová budova bude stát na Letné. Na konci srpna kvůli tomu odeslal dopis ombudsmanovi, ve kterém žádá prošetření postojů všech zainteresovaných stran. Ředitel knihovny kritizuje hlavně magistrát za nesplnění slibu o prodeji pozemku. - čtěte Odvolání šéfa knihovny Ježka je prý připraveno, ministerstvo to nepotvrdilo

Vše Národní knihovně


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video