Každý z delegátů sjezdu KDU-ČSL dostal na stůl od tří kandidátů na předsedu...

Každý z delegátů sjezdu KDU-ČSL dostal na stůl od tří kandidátů na předsedu jejich volební zbraň - šéf poslanců a místopředseda Jan Bartošek vsadil na pivo, exministr zemědělství a první místopředseda strany Marian Jurečka na med a poslanec Marek Výborný dal každému z delegátů výtisk Ústavy ČR. | foto: Josef Kopecký, iDNES.cz

Souboj piva, medu a Ústavy o šéfa lidovců. Bělobrádek lituje vlády s Babišem

  • 136
Povede teď české lidovce pivo, med nebo výtisk Ústavy České republiky? Ta otázka vypadá trochu legračně, ale právě na tyto zbraně vsadili kandidáti na nového šéfa KDU-ČSL, jehož volí strana v Brně. Pivo nechal všem delegátům rozdat šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek, med exministr zemědělství Marian Jurečka a výtisk Ústavy poslanec Marek Výborný.

Do volby nového předsedy KDU-ČSL se ještě přímo na sjezdu přihlásil Jaroslav Vlach, člen středočeského krajského výboru KDU-ČSL a místopředsedou okresního výboru Praha-západ. Ten je ale bez předjednané podpory outsiderem.

Nejvíce lidovcům nepomohl nepodařený rozchod s hnutím STAN, řekl končící předseda lidovců Pavel Bělobrádek na sjezdu v Brně. „Jako jediný jsem převzal přímou zodpovědnost,“ řekl při svém loučení s funkcí.

O předvolební koalici s hnutím STAN se lidovci snažili před volbami do Sněmovny, po nichž oslabili a skončili v opozici.

Litoval také spolupráce s hnutím ANO Andreje Babiše ve vládě Bohuslava Sobotky. Strana se podle Bělobrádka poučila. „Nechceme opakovat stejnou chybu,“ řekl Bělobrádek. Už by nepřijal, aby ve vládě mohl být člověk bez lustračního osvědčení, řekl v narážce na Babiše.

Lži a podrazy, hodnotil Bělobrádek minulou vládní koalici

Nemile ho překvapilo, jak minulá vláda fungovala. „Netušili jsme, že je možné, aby podaná ruka nic neznamenala, že elementární slušnost se nenosí. Byli jsme překvapeni stylem, ale i obsahem jednání, nebyli jsme připraveni, co všechno je možné. Agresivita, lži, podrazy, to jsme zažili,“ řekl k působení lidovců ve vládě, ve které byl vicepremiérem.

To, že v současném vedení KDU-ČSL není žádná žena, je podle Bělobrádka jen náhoda a v dalším období se to podle něj určitě změní. „Nejsme žádní machové, své ženy máme rádi,“ zdůraznil. „Chtěl bych se omluvit, byl jsem prchlivý. Lituji, pokud jsem někomu ublížil,“ řekl ve svém rozlučkovém projevu.

Bělobrádek zastával funkci předsedy lidovců od listopadu 2010, a stal se tak nejdéle sloužícím předsedou KDU-ČSL po listopadu 1989. Stranu dokázal vytáhnout zpět do Sněmovny, ze které před tím vypadla. Rozhodl se ale, že už nebude znovu kandidovat, protože lidová strana podle něj potřebuje novou dynamiku a on se chce se více věnovat vlastní rodině.

Jediný kandidát na šéfa ze silné Moravy a nový muž Výborný

Jurečkovi může nahrávat, že je jako jediný z trojice kandidátů z Moravy, kde jsou lidovci nejsilnější a moravských delegátů je také na sjezdu nejvíc. Jurečka, který byl ministrem zemědělství v koaliční vládě Bohuslava Sobotky a dosud Bělobrádkovým zástupcem, vsadil na květový med z Kosíře. „Je to med s příběhem,“ řekl při příchodu na sjezd Jurečka.

„Vážení delegáti, daruji vám med jako symbol poctivé, drobné a týmové práce. Chci KDU-ČSL, která podporuje poctivou práci a umí pomoci těm, kteří si sami pomoci nemohou. Přeji nám všem dobrý výsledek, který klidným a férovým přístupem sklidíme,“napsal delegátům sjezdu na sklenici medu Jurečka a přidal heslo Společně máme na víc.

Láhev piva se svou podobiznou nabídl delegátům volebního sjezdu šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL a místopředseda strany Jan Bartošek. Jihočech na láhev s tamním pivem Regent přidal slogan na vítězství. 

Podle Bartoška by strana měla vyvažovat politický systém. „Měla by aktivně vystupovat proti extremismu, lidskému sobectví, měla by podporovat rodiny a samozřejmě také vědu a výzkum, protože vzdělanost je naše budoucnost,“ řekl.

Volby v KDU-ČSL

Poslanec Výborný je autorem návrhu ústavního zákona, podle nějž by bylo pevně zakotveno, že manželství je výhradně svazek muže a ženy. Podle zdrojů iDNES.cz z KDU-ČSL je syn bývalého známého lidoveckého politika Miloslava Výborného, který byl také ústavním soudcem, nejkonzervativnějším z trojice kandidátů na nového předsedu KDU-ČSL.

To, na co dává akcent, podtrhl Výborný ještě tím, že každému delegátovi věnoval výtisk Ústavy České republiky a přidal heslo Nová tvář s novou energií pro Klidnou sílu! „Nejsme v situaci, kdy bychom byli v krizi, ale hledáme novou dynamiku, novou tvář, vize do budoucna, protože křesťansko-demokratická politika musí zůstat součástí politického spektra v České republice,“ prohlásil Výborný.

„Bude hodně záviset na tom, s jakým projevem, s jakou vizí se tu představí,“ řekla iDNES.cz europoslankyně Michaela Šojdrová.

Lidovci slaví stoleté výročí, teď ale stagnují na 5 procentech

KDU-ČSL si také v neděli připomene sté výročí založení strany. Nyní je KDU-ČSL s více než 22 tisíci členy druhou nejpočetnější stranou v České republice. Její momentální popularita však stagnuje kolem 5 procent.

Na sjezd KDU-ČSL,který se koná na brněnském výstavišti, dorazili i politici dalších pravicových stran - předseda ODS Petr Fiala, šéf TOP 09 Jiří Pospíšil a první místopředseda STAN Vít Rakušan. 

Fiala vybídl lidovce k co nejužší spolupráci. „Spojení a spolupráce je jediná šance, jak odstavit Andreje Babiše od vlády,“ řekl lidovcům Pospíšil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video