Kdo chce zničit šéfku US?

  • 114
V případu hanopisu proti předsedkyni Unie svobody Haně Marvanové je nová skutečnost. K autorství článku o jejím intimním životě v časopisu Hustler se přihlásili dva redaktoři Lidových novin. Zároveň však odmítají, že by to byli oni, kdo rozesílá mailem diskreditační články proti Marvanové. Využil tedy někdo jejich článku pro předvolební útok na Marvanovou? Jakou roli v tom hrají sami redaktoři? To zatím není jasné.

Fakta jsou následující. Text v Hustleru, k němuž se přihlásili političtí zpravodajové Miroslav Korecký a Ondřej Bílek (oba v LN běžně referovali o Koalici), se svojí strukturou shoduje s pamfletem rozesílaným prostřednictvím elektronické pošty: oba začínají vysvětlením, že Marvanová své soukromí úzkostlivě tají, a je tedy záhodno se podívat proč. Následuje výčet údajných milenců a končí porovnáváním rodinného programu Koalice s postoji Hany Marvanové.

Hanopis se od Hustleru liší v tom, že používá nesrovnatelně útočnější formu i výrazy, připisuje jí o jednoho údajného milence víc a Marvanovou líčí jako osobu, která své partnery jen využívá a psychicky ničí. Oba redaktoři Lidových novin ale trvají na tom, že s diskreditačními maily nemají nic společného.

(Vedení novin ale už oba novináře odstavilo od psaní a od jejich článku se distancovalo.) Brání se tomu, že by text do Hustleru napsali proto, aby v kampani Marvanové, případně celé Koalici, uškodili. "Její soukromí bylo tabu, ona o něm odmítala mluvit," vysvětluje motiv Korecký. Přesto se Korecký s Bílkem pod svůj text nepodepsali vlastními jmény, ale pseudonymy: "Bylo to psáno pro Hustler a nechtěli jsme do toho zatahovat Lidové noviny," říká Korecký.

Přední autor Lidových novin Miroslav Korecký dnes uznává, že načasování příspěvku do Hustleru nebylo nejvhodnější: "Nevěděli jsme, že to vyjde těsně před volbami. Příště bych asi volil jiný čas i periodikum. Ale za informacemi si stojím." Redaktoři LN odevzdali článek do Hustleru už v dubnu. A je pravděpodobné, že informace z článku v Hustleru posloužily jako podklad pro čtyřstránkový hanopis Dvojí tvář Hany M.

Kdosi zatím neznámý pak text vzal, "opepřil" jej expresivnějšími výrazy, doplnil některé další informace a prostřednictvím e-mailu začal rozesílat novinářům a politikům. Kdyby vyšel pouze článek v Hustleru, jeho dopad by byl vzhledem k omezenému okruhu čtenářů mnohem menší.

Šéfredaktor Hustleru Martin Daneš ale už minulý týden odmítl, že by spolu článek v jeho časopise a rozesílané maily souvisely. MF DNES minulý týden vypátrala, že na počítači, z kterého byly dokumenty odeslány, pracuje v Českém rozhlasu novinář Svobodné Evropy a bývalý přítel Marvanové Radko Kubičko. I on ale odmítá, že by s hanopisem měl cokoli společného a tvrdí, že někdo zneužil jeho počítač.

Počítač Radko Kubička teď zkoumá policie. Pokud z něj nevyčte něco, co by mohlo prokázat, kdo zmáčkl na Kubičkově počítači tlačítko enter a hanopis rozeslal, nebo někdo z aktérů příběhu nepromluví, autor celé akce může zůstat navždy utajen.

Jak to bylo

• Útok na Hanu Marvanovou začal před měsícem, kdy se na internetové stránce Marvanové zeptal člověk jménem Martin Sekal, zda je vhodné, aby se šéfka strany hádala na veřejnosti se svými milenci.

• 21. května pak kdosi z e-mailové schránky s názvem Martin Sekal začal novinářům a politikům rozesílat hanopis "Dvojí tvář Hany M". Autor se snažil, aby vše vypadalo, že jde o vyřizování účtů uvnitř unie. Skutečný Martin Sekal je totiž kandidátem unie. Ten se od mailu distancoval.

• Následně se ukázalo, že prvních pět mailů přišlo z počítače Českého rozhlasu, který používá redaktor Svobodné Evropy a bývalý přítel Marvanové Radko Kubičko. Ten popřel, že by s tím měl co společného.

• Soukromí Marvanové poté věnoval čtyři strany svého červnového čísla pornografický magazín Hustler. K autorství článku se v úterý přiznali redaktoři Lidových novin Miroslav Korecký a Ondřej Bílek.

• Textu v Hustleru využila bývalá členka rady ČT a členka ODS Jana Dědečková, která minulý týden jeho části přetiskla na svých internetových stránkách a přidala i vlastní informaci: bývalá členka ODS Marvanová se prý kdysi podílela na podvodu Klausovy strany s vymyšlenými sponzory.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video