ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Sváček, MAFRA

Mezi nákazou koronavirem a záněty dětí může být souvislost, naznačuje i SZÚ

  • 34
Vzácná Kawasakiho nemoc postihující děti by mohla být častější v zemích silně postižených koronavirem, napsal Státní zdravotní ústav. Vědci, kteří ji a další podobné syndromy zkoumají, by se podle ústavu měli zaměřit na imunitní odpověď na virové spouštěče této nemoci. Souvislost mezi šířením Kawasakiho nemoci a covidu-19 je nyní předmětem bádání.

Teorii o tom, že zvýšený výskyt tohoto zánětlivého onemocnění u dětí souvisí s prodělanou infekcí koronavirem publikovali italští vědci. Zaměřit se na ni chce i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Za vzácné onemocnění u dětí může koronavirus, tvrdí italští vědci

„V zemích s vysokým výskytem onemocnění covid-19 byly v Evropě i ve Spojených státech hlášeny případy dětí hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče pro vzácný zánětlivý multisystémový syndrom dětí,“ uvedl na webu SZÚ. Příznaky jsou kombinací projevů podobných Kawasakiho nemoci a syndromu toxického šoku.

V zemích EU a Velké Británii bylo 230 takových případů, dvě děti zemřely. V italském Bergamu se nemoc projevila třicetinásobně více, než je běžné. Souvislost s covidem-19 sice nebyla dosud prokázána, zdá se ale podle vědců pravděpodobná.

Příznakem může být dlouho trvající horečka a zánětlivé postižení srdce a cév, dýchací příznaky jsou naopak minimální. Objevit se mohou změny na rtech, takzvaný jahodový jazyk, postižení uzlin nebo vyrážka na rukou či nohou. Většina nemocných na léčbu dobře reaguje, fatální komplikace jsou vzácné.

Běžně se Kawasakiho nemoc projeví asi u pěti až 15 dětí na 100 000 obyvatel EU do pěti let za rok. V zemích severovýchodní Asie je desetkrát až třicetkrát častější. Není zatím jasné, jak přesně nemoc vzniká. Vědci odhadují, že jde imunitní reakci na běžnou infekci u geneticky predisponovaných jedinců.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video