Facebookové nadšení opadlo. Kavárna s postiženými má opět málo hostů

  • 379
Když zveřejnila pražská kavárna AdAstra loni v listopadu status na Facebooku, že potřebuje zákazníky, jinak bude muset zavřít, měla plno jak nikdy. Lidé si dokonce neměli kam sednout. Majitelka ale prosila, aby se hlavně naučili chodit pravidelně. Vypadá to však, že se tak nestalo.

Facebookový status kavárny, která zaměstnává hendikepované, tehdy sdílely desítky tisíc lidí. A spousta jich přišla i osobně. Podnik tak nakonec nemusel na konci roku zavřít.

Kavárnice napsala na Facebook, že chodí málo lidí. Teď je v podniku plno

Jenže návštěvnost postupně začala upadat s tím, jak status stárnul. A to, zda kavárna vydrží otevřená celý rok, není vůbec jisté. „Jistotu nemáme. Určitě teď není návštěvnost taková, jak bychom si přáli, takže budeme rádi, když se lidé zase začnou o nás zajímat více a budou chodit,“ říká fundraiser kavárny Lenka Bejčková.

Rozdíl v návštěvnosti je vidět na první pohled. Zatímco koncem listopadu seděly v kavárně v poledne desítky lidí, během natáčení reportáže v únoru jich bylo na obědě šest. „Teď jsou navíc měsíce, kdy návštěvnost v gastru obecně není velká,“ tvrdí Bejčková.

Aby kavárna přežila, potřebovala by dlouhodobé sponzory a také dotaci. O ní vyjednává s ministerstvem sociálních věcí, zatím ale nemá vyhráno, jelikož nesplňuje všechny podmínky. „Snad je přesvědčíme,“ věří fundraiser.

Kavárna má teď navíc vyšší výdaje, protože přijala více lidí. „Vznikl velký zájem pracovníků s hendikepy, kteří se na nás začali obracet, takže máme pořadník osob, se kterými probíhají pohovory. A přijali jsme nejen víc lidí s hendikepy, ale byla potřeba i normální obsluha za barem,“ dodává Bejčková.

Nově chodí do podniku vypomáhat i Marek Klusáček, který trpí poruchou recentní, tedy krátkodobé paměti. „Když ke mně nadřízený přijde a řekne mi, ať udělám pět věcí, tak já udělám první tři a potom zapomenu, co dál, takže se ho musím jít zeptat,“ popisuje Klusáček svůj hendikep.

V Café AdAstra pracuje ve vybrané dny pár hodin denně. „Když přijdu, mám za úkol pomoci připravit kavárnu, otřít stolky, zamést, připravit si všechno na baru. Pak otevřeme, přijdou zákazníci a obsluhujeme,“ říká. On sám miluje kávu - jak přípravu, tak její pití. Má dokonce certifikát baristy.

Kavárnu mohou lidé podpořit i posláním příspěvku. Přes portál Darujme.cz (ODKAZ: https://www.darujme.cz/projekt/1200851) se sešlo už přes 400 tisíc korun. Peníze zasílali i lidé ze zahraničí, například z Afriky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Facebook, Bar, Afrika, Pohovor

Video