Jan Kavan

Jan Kavan | foto: Petr Topič, MAFRA

Zeman vyvede Česko z izolace, tvrdí bývalý šéf diplomacie Kavan

  • 367
Miloši Zemanovi v sobotu přišla blahopřát snad půlka jeho někdejší vlády. Mezi ministry byl i Jan Kavan. iDNES.cz řekl, že Zeman se s politiky vídá každý rok na moravské zabijačce.

"Členové kabinetu, který Miloš Zeman nazývá poslední a úspěšnou sociálnědemokratickou vládou, se jednou za rok schází na statku pana Fencla. Je to vždy v listopadu na Hodonínsku na zabijačce. Já jsem se zatím všech těchto setkání zúčastnil," řekl iDNES.cz Kavan s tím, že se Zemanem v jiném kontaktu v poslední době nebyl a k tomu, aby kandidovat na prezidenta jej nijak nepřemlouvat.

"Zabijačkovou" soudržnost šlo v sobotu znát při čekání na výsledky voleb. Mezi hosty byli kromě Kavana exministr průmyslu Miroslav Grégr, zdravotnictví Ivan David, životního prostředí Miloš Kužvart, dopravy Jaromír Schling nebo školství Eduard Zeman. Po celou dobu kampaně Zemana podporoval někdejší ministr financí Jiří Rusnok.

Kavan Zemanovo vítězství uvítal. "Jsem levicový volič a budu velmi rád, když se na Hrad konečně dostane levicový prezident," řekl krátce předtím, než se potvrdilo, že Miloš Zeman je vítězem voleb. "On jistě nebude překračovat své pravomoci, což pan prezident Klaus občas dělal," věří Kavan.

Bylo to příliš vyhrocené, soudí Kavan

Od Zemana čeká, že bude více vstřícnější k Evropské unii než Václav Klaus. "Doufám,  že z Hradu přestanou přicházet protievropské výpady toho druhu, který jsme slyšeli od pana Václava Klause. Vím, že nám to jak v České republice, tak i v zahraničí škodilo a dostávalo nás to do izolace," tvrdí Kavan. 

"Jsem přesvědčený, že vývoj v Evropě nebude jednoduchý, ale že povede k pomalé další integraci. A země, která se hlavního integračního proudu nebude účastnit, se dostane do izolace," tvrdí exministr a dodává:  "Miloš Zeman, co se týká Evropy, integraci podporuje a to si, myslím, nám pomůže" domnívá se.

Den poté

I když je Kavan s výsledkem voleb spokojený, kampaň, která mu předcházela, označuje za drsnou. "Na můj vkus byla příliš vyhrocená a já doufám, že jí nebudou lidé otrávení, příští volby se více zcivilizují a u přímé volby prezidenta zůstaneme."

Gaza, Srba, gripeny

Jan Kavan je v české politice vnímán jako kontroverzní osoba. V roce 2009 například jeho tehdejší nadřízený, šéf Sněmovny Miloslav Vlček musel vysvětlovat, proč na cestě do Gazy, placené Sněmovnou byl i Jan Kavan a proč se spolu s dalším politikem setkali se zástupci islamistického hnutí Hamas (více o události čtěte zde).

Za jeho úřadování vznikla v roce 2000 nevýhodná smlouva na pronájem Českého domu v Moskvě. Soukromá firma tehdy díky smlouvě mohla požívat obdobných výhod jako diplomaté. Tedy neplatila v Rusku daně či kupovala neproclené zboží. Kavan kvůli tomu neodstoupil z funkce ministra (více o kauze čtěte zde).

Tehdy se v celé operaci angažoval Kavanův sekretář Karel Srba, ten později byl odsouzen za přípravu vraždy novinářky MF DNES.

Kavan nechtíc vstoupil také do kauzy nákupu gripenů, když maskovaným zahraničním novinářům na skrytou kameru řekl, že při nákupu dostala celá řada vysokých politiků úplatky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video