Prezident Miloš Zeman (vlevo) a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který...

Prezident Miloš Zeman (vlevo) a ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, který českou hlavou státu pochválil za "rozumný přístup" ke kauze Vrbětice. | foto: Koláž iDNES.cz

Slova podpory Zemanovi zní doslova ze všech koutů vlasti, sdělil Ovčáček

  • 992
Prezidentovi Miloši Zemanovi se po jeho projevu ke kauze Vrbětice, odvysílaném v neděli na CNN Prima News, údajně dostává mohutné podpory občanů. „Už přišel nespočet reakcí. Mnoho za tato slova podpory panu prezidentovi, která zní doslova ze všech koutů vlasti, děkujeme,“ uvedl v úterý na dotaz iDNES.cz mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se také vyjádřil k nejnovějším výrokům ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který obvinil Česko z držení zakázaných zbraní a který označil Zemana za rozumného. Prezidentova slova k Vrběticím, kdy hovořil o nedostatečných důkazech o ruské odpovědnosti, vyvolala nejen na politické scéně kontroverze.

Vyjádření Ruska jsou podle Ovčáčka zaměřená proti Česku a není možné je akceptovat. „Důležitá jsou stanoviska našich spojenců v EU a NATO k vrbětickému případu. Vyjádření Ruska, která jsou zaměřena proti České republice, nelze v žádném případě akceptovat,“ uvedl Zemanův mluvčí pro iDNES.cz.

Okomentoval tím pondělní vyjádření ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, podle kterého se vše související s kauzou Vrbětice stalo „v rozporu s řadou norem a pravidel Evropské unie“. Lavrov také uvedl, že reakce českých politiků na celou kauzu jsou „emotivní“ a „nepříliš rozumné“.

„Existují také významné náznaky toho, že byly porušeny mezinárodní úmluvy, včetně Ottawské úmluvy zakazující protipěchotní miny a takzvané Smlouvy o obchodu se zbraněmi, jejíž stranami jsou, pokud se nemýlím, všichni členové Evropské unie,“ prohlásil ruský ministr.

Lavrov naopak ocenil „rozumný postoj“ Miloše Zemana, prezidentská kancelář však vítá spíše podporu od českých občanů.

Souhlasíte se slovy podpory „ze všech koutů vlasti“ pro prezidenta Zemana?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 úterý 4. května 2021. Anketa je uzavřena.

„Pokud jde o výrok ruského ministra zahraničí na adresu pana prezidenta, klíčová a potěšující je pro nás podpora prezidenta od občanů České republiky, už přišel nespočet reakcí. Mnoho za tato slova podpory panu prezidentovi, která zní doslova ze všech koutů vlasti, děkujeme,“ napsal Ovčáček.

Česko ve Vrběticích porušilo úmluvy, tvrdí Lavrov. Ocenil „rozumného“ Zemana

K pochybnostem o dodržování mezinárodních dohod se již v pondělí vyjádřilo ministerstvo obrany. „Objevují se spekulace, že ve Vrběticích byly skladované zakázané zbraně. Není to pravda, což potvrdil i soud. Česká republika dodržuje mezinárodní úmluvy!“ napsal resort na Twitteru.

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám ministerstva vnitra pak ruské vyjádření označilo za propagandu a popsalo, jak funguje.

„MZV RF nařkne ČR ze skladování protipěchotních min, informaci dementuje české MO, na ruském státním médiu Sputnik stále visí článek s titulkem, který opakuje nařčení RF, reakce je pouze v těle článku, článek se sdílí na soc. sítích,“ napsalo Centrum proti terorismu a uvedlo, že takový postup vede k šíření dezinformací.

Ruská média Zemanův projev zaujal. O agentech ve skladu nejsou důkazy, píší

Kvůli výbuchům minulý víkend vypukla mezi Prahou a Moskvou diplomatická roztržka. Stalo se tak po zveřejnění informace, že podle české tajné služby důvodné podezření padá na ruskou vojenskou rozvědku GRU. Česko kvůli tomu vyhostilo 18 lidí z ruské ambasády v Praze, Moskva pak 20 pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě.

Rusko označilo český postup za nepřátelský akt a jeho zdůvodnění za absurdní, nepřátelské a provokační. Ve čtvrtek české ministerstvo zahraničí informovalo o nuceném odchodu dalších ruských diplomatů z Česka do konce května a Rusko oznámilo, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“.

25. dubna 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue