Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová | foto: Ondřej Bičiště, MAFRA

Žalobce: Až 16 let pro politiky ODS a ČSSD. Měli manipulovat s dotacemi

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jednoho oslovoval Kapitáne, druhého pane Velkomožný. Byla v tom jasná symbolika. Petr Kušnierz sice zastával post ředitele dotačního úřadu programu ROP Severozápad, který rozděloval evropské miliardy v Ústeckém a Karlovarském kraji, ale skutečnými dirigenty byli podle policie kdysi vlivní podnikatelé a členové ODS Alexandr Novák a Daniel Ježek.

Dnes, o řadu let později, jsou všichni ještě spolu s dalšími 24 lidmi obžalováni v rozsáhlé kauze machinací s dotacemi. V jedné zásadní věci se jejich postavení přece jen liší. Kušnierz se ocitl v pozici o poznání lepší. Díky tomu, že spolupracoval s vyšetřovateli a své si už v minulosti za dotační průšvihy odseděl, navrhuje v jeho případě státní zástupce Tomáš Minx od trestu upustit, Novákovi s Ježkem by uložil trest v horní polovině zvýšené trestní sazby, která se s ohledem na trestné činy pohybuje v rozmezí od deseti a půl roku do šestnácti let. Vedle toho žalobce také požaduje vysoké finanční sankce a zákazy činnosti na deset let v orgánech rozdělujících veřejné peníze.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video