Supermarket Interspar v Liberci.

Supermarket Interspar v Liberci. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberec přišel při prodeji pozemků o miliony, vydělal Syner, tvrdí aktivisté

  • 7
Liberec údajně prodělal miliony při prodeji pozemků pro Interspar a naopak na tom vydělali lidé napojení na stavební firmu Syner a "kamarádi" bývalého vedení města. To alespoň tvrdí občanské sdružení Čmelák, v jehož čele stojí odvolaný primátor Jan Korytář. Syner nařčení odmítá.

Stavební firma vše pokládá za nesmysl a "špatné kupecké počty" Korytářových lidí.

"Nesmysly a polopravdy prezentované Čmelákem nás zdržují od práce. Pánové Korytář a Tauchman ze sdružení Čmelák předvedli další příklad manipulování s fakty, které jim je vlastní a dokládá absolutní neznalost v developerství," říká mluvčí Syneru Ondřej Paclt.

Čmelák má ale jasno. Podle jeho člena, Jaroslava Tauchmana, činil pro stavební firmu čistý zisk z prodeje pozemků v Budyšínské a Durychově ulici, na kterých dnes stojí obchodní dům Interspar, přes čtyři miliony korun.

"Opět se opakuje stejný příběh - jakoby přihlouplé město nechává vydělat kamarády jeho vlastních čelných politiků," uvedl Jaroslav Tauchman z občanského sdružení Čmelák.

Prodej pozemků schválili v červnu 2005 liberečtí zastupitelé a nabyvatelem těchto parcel se stala společnost Department Store 2000. Jak upozorňuje Jaroslav Tauchman, v jejích orgánech v té době figurovali majitelé firmy Syner Petr Syrovátko a Jiří Urban. Vlastníci firmy jsou ovšem kryti listinnými akciemi na majitele.

Město získalo za pozemky 20,614 milionů korun. Nenechalo si ale zpracovat znalecký posudek a přistoupilo na dohodu s firmou Department Store 2000, podle níž za metr čtvereční získalo 2 000 korun.

Supermarket stál nakonec 240 milionů

V říjnu 2006 pak firma Department Store prodala pozemky firmě Valdelen (pozdější I.S. Liberec - majitel supermarketu Interspar) za 30,278 milionů korun.

Pozemky pak ocenil na 2 879 korun za metr čtvereční Josef Nadrchal. (Nadrchal se letos před okresním soudem zpovídal z podvodu v souvislosti s dodávkou nábytku pro rekonstruované studentské koleje před libereckým mistrovstvím. Hrozily mu čtyři roky vězení. Soud jej zprostil, státní zástupce se ale odvolal a kauzu bude řešit krajský soud.)

"Zisk byl po odečtení prostředků na výkup parcel od soukromníků během necelých pěti měsíců víc než čtyři miliony korun," poukazuje Jaroslav Tauchman. Supermarket nakonec na pozemcích postavila společnost Syner za 240 milionů korun.

Podle Syneru však koupila společnost Department Store 2000 trvale nevyužívané a ekologickými škodami poznamenané pozemky. Ty zhodnotila.

"V první polovině roku 2006 zde vybudovala nové přípojky a přeložky sítí. Investovala miliony korun do zhodnocení pozemků, tyto si nechala ocenit a převedla je na svou sesterskou firmu Valdelen, a. s.," uvedl mluvčí Syneru Ondřej Paclt.

Syner: Čmelák si žije z grantů, my ne

"Pokud občanské sdružení Čmelák tvrdí, že firma Department Store pozemky pouze převedla, přeprodala 'nějakému investorovi', a tím vydělala miliony, lže. Město není developer. Realizací tohoto konkrétního projektu došlo k využití pustého prostoru a zhodnocení lokality," upozornil mluvčí Paclt.

Do sdružení si naopak rýpl. Opomenulo prý principy developerů a je zvyklé žít z grantů. Firmy, jako Syner, jak mluvčí říká, naopak vytvářejí zisk, ze kterých odvádí daně.

"Možná někdo může namítnout, že se jedná 'jen' o čtyři miliony, jenže i díky takovýmto malým domů se za uplynulých deset let z Liberce stalo druhé nejzadluženější město v ČR," míní Jan Korytář ze Čmeláka.

Jak dnes hodnotí občanským sdružením napadnutý prodej současní představitelé města? "Zjištění Čmeláku nemohu ověřit, takže to nechci komentovat. Nicméně to, že je Liberec zatížen extrémně vysokým dluhem, je smutný fakt, který nás dnes, v době hospodářské recese, svazuje," uvedl náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc.

Podle něj by dnes město zmíněné peníze za pozemek ani nedostalo. "Jsem rád, že tehdy město alespoň uložilo Intersparu podmínku bezplatného parkování pro návštěvníky městského bazénu," zhodnotil náměstek Šolc.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video