Večerní setkání bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-Systém. Podle...

Večerní setkání bývalých klientů zkrachovalé společnosti H-Systém. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu se musí z nemovitostí ve středočeských Horoměřicích během měsíce vystěhovat. (24. července 2018) | foto:  František Vlček, MAFRA

Lidé z Horoměřic mohou dostat 50 tisíc i garsonky. Podají ústavní stížnost

  • 1118
Lidé, jimž soud nařídil kvůli kauze H-System vystěhování, mohou získat mimořádný příspěvek od státu na řešení krizové situace. Úřad práce by jim mohl vyplatit až 51 150 korun. Soukromník jim nabízí osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem. Už je však jisté, že lidé podají ústavní stížnost a budou žádat, aby se termín vystěhování odložil.

Soukromý podnikatel je ochoten pronajmout osm garsonek na Kokořínsku za minimální nájem na šest měsíců, uvedl starosta Horoměřic u Prahy Zdeněk Babka. Samotná obec podle něj nemá lidem v současnosti jak pomoci.

„Já bych jim musel opravdu sehnat unimo buňky nebo něco takového a dát je někam na louku. Není možnost ty lidi v obci ubytovat, je to hodně lidí, není to legrace. Je to, jako by tady spadlo tornádo a vymetlo tu oblast, jako když ty lidi jsou bez přístřeší, to je to samé,“ řekl Babka.

Nabídku bytů z Kokořínska označil za úžasnou. Připustil však, že stěhování lidí z Horoměřic na Kokořínsko je problematické. „Mají tady zaměstnání, mají tady kořeny, oni nebudou toto chtít. Musíme se domluvit já a (družstvo) Svatopluk a pak mohu říct, co budeme dělat, abych nešel nějak proti nim,“ dodal.

To nejsou neplatiči, mají svých problémů dost

Starosta Babka již zaznamenal také názory, že by měla být ve prospěch těchto lidí založena veřejná sbírka. „Sbírku musí potvrdit kraj a na to čekáme měsíc, než uděláme veřejnou sbírku. To už ty lidi budou sedět někde na chodníku. Tam je šílený ten termín do měsíce,“ poznamenal starosta. 

Obec se podle něj snažila lidem z dotčených domů vždy pomoci. „Mají své právníky, oni je zastupují. Kdykoliv byl soud, tak oni přicházeli a potřebovali různé věci od obce. Chtěli společenské záruky, zastupitelstvo dalo několikrát za ně společenskou záruku,“ uvedl.

„To nejsou neplatiči, to jsou inženýři, to jsou doktoři. To nejsou bezdomovci, kteří se chtějí někde chytit. To jsou lidi, kteří jedou naplno, kteří dávají léta daně do obce. Obci nedělají žádné problémy, oni mají svých problémů dost,“ řekl.

Družstvo podá stížnost k Ústavnímu soudu

Bytové družstvo Svatopluk, ve kterém se lidé z dotčených domů v Horoměřicích sdružují, ve středu odpoledne rozhodlo, že podá stížnost k Ústavnímu soudu, na jejímž základě může soud odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů. „Řešíme to s našimi právníky. Stížnost k Ústavnímu soudu určitě podáme,“ řekl iDNES.cz za družstvo Martin Junek.

Odložit vykonatelnost rozhodnutí Nejvyššího soudu o vyklizení domů v Horoměřicích u Prahy je v kompetenci ústavních soudců. Jde sice o výjimečné opatření, přesto letos Ústavní soud rozhodl o odkladu nejméně v 16 kauzách různého charakteru.

Pomoc nabízí i ministerstvo

Slíbený mimořádný příspěvek od státu pro obyvatele domů ve středu potvrdila iDNES.cz mluvčí ministerstva práce Barbara Hanousek Eckhardová. „Pokud lidé prokážou, že se nachází v tíživé situaci, může jim být velmi rychle poskytnuta finanční pomoc až do výše 50 000 korun. V případě, že taková situace nastane u lidí zasažených právě kauzou H-System, pak bude ministerstvo práce pod mým vedením připraveno jim co nejrychleji pomoci právě touto cestou. Peníze by pak mohli použít například na úhradu nákladů spojených se stěhováním nebo zaplacení kauce bytu,“ uvedla prostřednictvím mluvčí resortu kandidátka na ministryni Jana Maláčová ČSSD.

Mimořádnou okamžitou pomoc mohou dostat lidé, kteří se ocitli ve vážné situaci a nedokážou ji vlastními prostředky překonat. Úřady práce tuto dávku vyplácejí například těm, které postihly povodně či jiné živelní pohromy, požáry či havárie. Maximálně je možné vyplatit patnáctinásobek životního minima pro dospělého, které činí 3 410 korun. Celkem tak stát může poskytnout 51 150 korun.

Výše poskytnutí dávky mimořádné okamžité pomoci na kauci je na posouzení příslušného kontaktního pracoviště ÚP ČR. Na základě správního uvážení a dle zákona o pomoci v hmotné nouzi může být dávka mimořádné okamžité pomoci na úhradu nezbytného jednorázového výdaje poskytnuta až do výše tohoto nákladu. V případě poskytnutí mimořádné okamžité pomoci na úhradu kauce se částka zasílá přímo na účet pronajímatele, které je uvedeno v prohlášení majitele bytu o následném uzavření nájemní smlouvy.

Premiér by měl být mediátorem jednání

Premiér Andrej Babiš má být zprostředkovatelem v jednání bytového družstva Svatopluk a konkurzního správce H-Systemu Josefa Monsporta. Dohodli se na tom ve středu na společném jednání v Praze. 

25.července 2018 v 12:12, příspěvek archivován: 25.července 2018 v 12:53

Premiér se setkal konkurzním správcem a s bývalými klienty H-Systemu. „Je absurdní, že tato kauza trvá už skoro 20 let. Ptali jsme se, co můžeme udělat, požádali nás o mediaci. Měli bychom se všichni sejít asi v pondělí,“ řekl ke schůzkám @AndrejBabishttps://t.co/ML7AJxM0IY

„S panem Monsportem jsme se setkali dnes ráno, vysvětlil nám, jak funguje věřitelský výbor a historii. Pak jsme se setkali se zástupci dotčených obyvatel, kteří do toho dali svoje poslední úspory a teď, na základě překvapivého rozhodnutí soudu, mají opustit svoje domovy. Je absurdní, že tato kauza trvá už skoro 20 let. Požádali nás, abychom se stali mediátorem a zprostředkovali vzájemné setkání. Je evidentní, že tyto dvě strany jsou v nepřátelském vztahu. Obě strany mají finanční představy, které jsou dost vzdálené. Ptali jsme se, co pro ně můžeme udělat, v tuto chvíli nás požádali o mediaci. Pan Monsport souhlasil a měli bychom se všichni sejít asi v pondělí,“ řekl ke schůzkám premiér Babiš.

Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová ANO nechá připravit návrh, jak může kraj pomoci. Krajským právníkům zadala, aby vytvořili materiál pro zastupitelstvo. Měl by zahrnovat řešení v podobě zcela zásadní finanční pomoci těmto lidem. „Jsem šokována. Ani si neumíme představit, co tito lidé zažívali po více jak 20 let. A tento výsledek pro ně musí být zcela devastující. Je to naprosto nespravedlivý verdikt,“ řekla Jermanová.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video