Městský soud v Praze začal projednávat případ Michelle Sudků, která je...

Městský soud v Praze začal projednávat případ Michelle Sudků, která je obžalovaná z vraždy ženy v nákupním centru na pražském Smíchově (6. 3. 2017) | foto:  František Vlček, MAFRA

Ženská, či mužská věznice? Smíchovské vražedkyni hrozí izolace, míní odbornice

  • 82
Městský soud v Praze poslal na 30 let do vězení vražedkyni Michelle Sudků. Podle primářky sexuologického oddělení FN Brno Petry Sejbalové však bude kvůli její nedokončené proměně pohlaví složité najít pro ni vhodnou věznici. Uvedla to v pořadu Kauza dne Rádia Impuls. V rozhovoru hovořila i o tom, zda je možné sexuální deviaci léčit.

Sudků podle odborných posudků trpí sexuální deviací a má problémy s agresivitou, proto ji čeká také ústavní léčba. Podle primářky a soudní znalkyně z oboru sexuologie a psychologie Sejbalové je však sexuální deviace nevyléčitelná.

„Léčbou lze poměrně výrazně snížit riziko příznaků sexuální deviace. Třeba výskytu sadistického, agresivního jednání. Vyléčit ji ale úplně nelze,“ řekla Sejbalová. Dodala, že v současnosti není jasné, kolik procent populace sexuální deviací trpí.

Kauza dne na Rádiu Impuls

Kauzu dne se sexuoložkou Petrou Schejbalovou odvysílalo Rádio Impuls v úterý 7. 3. 2017 v 18:00. Celý zvukový záznam a video najdete na stránkách www.impuls.cz.

Mnoho lidí podle ní skrývá svou sexuální deviaci řadu let, aniž by to jejich okolí poznalo. Pak ale může nastat na první pohled nenápadný okamžik, který pro deviantní chování poslouží jako spouštěcí mechanismus.

„Nejčastěji tím bývá nějaká krize, ať už je to třeba nějaký psychický stres, ten se může týkat třeba zdravotního stavu nejen té konkrétní osoby, ale také někoho příbuzného. Může to být také stres vyplývající z nějaké materiální nouze,“ uvedla Sejbalová. Častým spouštěčem bývá i alkohol nebo omamné látky, po jejichž požití už člověk nedokáže svou deviaci udržet na uzdě.

Vězení v izolaci?

Sejbalová v rozhovoru hovořila i o tom, že vzhledem k nedokončené přeměně pohlaví bude složité najít pro Sudků vhodnou věznici. „V ženské věznici se ve skutečnosti bude jednat o muže v ženském těle a naopak v mužské věznici to bude ženské tělo opět s mužským mozkem. To bude dělat problémy na obě strany,“ řekla. Většina takových vězňů tak podle ní končí v izolaci.

Sudků loni zavraždila jednu ženu v obchodním domě v Praze, jinou ženu se přitom pokusila zabít jen o 14 dní dříve. Třicetiletý trest si odpyká ve věznici se zvýšenou ostrahou. Rozsudek je pravomocný, Sudků ani státní zástupkyně se proti němu neodvolaly.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video