Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku | foto:  Michal Šula, MAFRA

Termín pro vrácení dotace na Čapí hnízdo vypršel. Imoba k tomu mlčí

  • 215
V pondělí vypršel termín, do kdy mohla společnost Imoba z koncernu Agrofert dobrovolně vrátit padesátimilionovou dotaci pro farmu Čapí hnízdo. Jestli firma možnost využila, její mluvčí Karel Hanzelka odmítl komentovat. Pokud by Imoba odmítla vrátit peníze, mohl by úřad zahájit daňové řízení, na jehož konci by dotaci mohl odebrat.

Regionální rada regionu Střední Čechy vyzvala 4. května nástupnickou společnost původního příjemce dotace, tedy firmu Imoba z holdingu Agrofert, aby dotaci na Čapí hnízdo dobrovolně vrátila do třiceti dnů.

V opačném případě jí hrozí zahájení správního řízení, které bude mít formu daňové kontroly. Kdyby po něm bylo vrácení dotace nařízeno, musel by podle pravidel platných v době přidělení peněz příjemce zaplatit také penále ve výši sto procent částky. Podle nyní platných pravidel se ale penále nevyměřuje.

Ředitel dotačního úřadu Kamil Munia v únoru uvedl, že úřad k tomu bude potřebovat právní výklad. Už dříve se úřad přihlásil k případné škodě v rámci trestního řízení.

Jestli Imoba peníze vrátila, není zatím jasné. „V tuto chvíli není co komentovat,“ řekl iDNES.cz mluvčí Agrofertu a současně Imoby Karel Hanzelka. S ředitelem středočeského ROPu se redakci zatím spojit nepodařilo.

Ani mluvčí úřadu regionální rady Klára Fronková se nechtěla vyjádřit, zda byla dotace vrácena nebo ne. Odkázala na tiskovou zprávu, kterou chce úřad v příštích dnech zveřejnit. „Budeme k tomu tento týden vydávat tiskovou zprávu a jinou informaci podat nemohu,“ řekla Fronková.

Před měsícem Agrofert prostřednictvím svého mluvčího tvrdil, že dotaci Babišův koncern čerpal v souladu se zákony. Nicméně středočeský ROP se může opřít o zprávu evropského kontrolního úřadu OLAF, který při svém šetření dospěl k závěru, že „příprava a realizace daného projektu byly ovlivněny četnými porušeními národní a unijní legislativy“.

ROP si navíc poté nechal vypracovat právní analýzu, zda má padesátimilionovou dotaci po Imobě vymáhat. Ačkoli úřad výstup analýzy odmítl komentovat, přistoupil následně k výzvě k dobrovolnému vrácení peněz.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod jiným názvem, patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. V prosinci 2007 se přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. Podle vyšetřovatelů však ke změně nebyl ekonomický ani podnikatelský důvod.

Kvůli změně nebylo možné dohledat majitele firmy, která tak v létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila pod Agrofert.

Původně bylo v kauze obviněno 11 lidí včetně premiéra Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka (oba ANO). V květnu však dozorující státní zástupce vyhověl čtyřem stížnostem a trestní stíhání zastavil u čtyř obviněných. Patří mezi ně šéf poslanců ANO Faltýnek, stíhání se vyhnuli také dva bývalí členové představenstva společnosti ZZN Pelhřimov, která firmu dříve vlastnila, a člen tehdejšího představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo.

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video