(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Aneta Čapkovápro iDNES.cz

Policie stíhá pátého člověka v kauze Beretta, bývalého detektiva

  • 11
V takzvané kauze Beretta, která se týká vynášení informací z trestních řízení, policie stíhá pátého člověka. Podle České televize je jím bývalý protikorupční detektiv Vladimír Zmrhal. Stíhají ho za podílnictví. Počet obviněných je konečný, uvedla televize.

„Obviněná fyzická osoba si podala stížnost do zahájení trestního stíhání a o této bude rozhodovat nadřízené státní zastupitelství,“ sdělila České televizi pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

V kauze už byli obviněni pražská žalobkyně Dagmar Máchová, policista protikorupční jednotky Radek Holub, bývalý celník Pavel Šíma a někdejší policista Igor Gáborík.

„Policejní orgán vede trestní stíhání v současné době pro trestný čin zneužití pravomocí úřední osoby, pro úplatkářské trestné činy,“ dodala Bradáčová.

Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

Máchové byly předloni v květnu v souvislosti s prošetřováním kauzy Beretta odebrány všechny trestní případy a městské státní zastupitelství ji přeřadilo na netrestní úsek.

Kauza Beretta je považována za nejcitlivější případ, který v současné době šetří Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ). Nyní, jak zjistila MF DNES, přichází tento protimafiánský tým o klíčového detektiva - hlavní vyšetřovatelku Vendulu Kwasniakovou. Podle informací redakce odchází na konci prosince do civilu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video