Gazdík vyzval k rezignaci ministra životního prostředí kvůli otravě Bečvy

  • 587
Ministr životního prostředí Richard Brabec by měl podle místopředsedy STAN Petra Gazdíka rezignovat kvůli kauze otravy řeky Bečva, protože se nechová jako ministr životního prostředí. Brabec by měl být podle něj první, kdo pošle inspekci do podniku DEZA, který je dle místopředsedy STAN v okruhu podezřelých ze znečištění řeky. Brabec výzvu k rezignaci odmítl.

Ministr životního prostředí Brabec podle místopředsedy STAN Gazdíka buď selhal, nebo kryje soukromou firmu.

„Kauza otravy řeky Bečva už přerostla ekologické katastrofy na střední Moravě, stala se také politickou kauzou selhání fungování institucí demokratického státu,“ řekl místopředseda STAN. Dle dohody grémia Sněmovny by se tím podle něj poslanci měli zabývat ve čtvrtek.

„Buď on a jeho ministerstvo selhali, nebo ministr kryje soukromou firmu, která znečistila Bečvu a způsobila ekologickou katastrofu,“ vyzval Brabce k rezignaci Gazdík.

Jed v Bečvě

„Nikdy jsem nikoho nemanipuloval. Celou záležitost navíc vyšetřuje Policie ČR,“ reagoval na Twitteru ministr Brabec.

„Důvod k rezignaci nevidím a je zvláštní, že mě k tomu vyzývá právě pan Gazdík, který měl už pár dnů na havárii jasno, kdo to byl, a pak se za to omlouval,“ uvedl ministr životního prostředí.

Gazdík připomněl, že ministr Brabec byl v minulosti ředitelem společnosti Lovochemie. Ta stejně jako DEZA se sídlem ve Valašském Meziříčí patří do holdingu Agrofert a může tak podle něj být v kauze otravy Bečvy ve střetu zájmů.

Viník havárie, k níž došlo v září, stále není znám. Znalecký posudek, odkud v září unikl jedovatý kyanid do Bečvy, má být podle ministra vnitra Jana Hamáčka hotov do 20. prosince.

V den otravy ryb byla v Deze havárie, napsal deník. Nesouvisí, tvrdí firma

Ekologická havárie postihla řeku pod Valašským Meziříčím až po Přerov, kyanid poškodil celý vodní biotop na 40 kilometrech toku. Do kafilérie museli rybáři odvézt přes 40 tun ryb.

„Jsou zde velké otazníky, zda některé věci nebyly před volbami účelově zkreslovány. Budeme se na to ptát,“ řekl také šéf lidovců Marian Jurečka.

„Určitě chceme, ať se to řeší na plénu Poslanecké sněmovny,“ podpořila jednání poslanců o otravě Bečvy poslankyně KSČM Marie Pěnčíková.

„Pro Piráty je důležité, abychom se zabývali hlavně prevencí,“ uvedla šéfka výboru pro životní prostředí za Piráty Dana Balcarová.

27. listopadu 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video