Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je to amatérská práce, tepe inspekce poslance za zprávu k havárii na Bečvě

  9:20aktualizováno  12:36
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) analyzovala zprávu sněmovní Vyšetřovací komise ohledně ekologické katastrofy na řece Bečvě. V závěrech zveřejněných ve čtvrtek večer uvádí, že se jedná o chaotickou a záměrně tendenční zprávu. „Její autoři buď vůbec neumějí pracovat s fakty, anebo jsou to politici bez zodpovědnosti, vedení výhradně politickými motivy bez ohledu na pravdu a fakta,“ píše inspekce, která rozporuje a opravuje 25 bodů.

Uhynulé ryby v Bečvě (21. září 2020) | foto: Zdeněk NěmecMAFRA

ČIŽP ve zprávě reaguje na zprávy sněmovní komise, která před několika dny zkritizovala postup při odběru i analýze vzorků vody a ryb bezprostředně po loňské havárii. Podle poslanců vodoprávní úřad Valašského Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí nedostatečně koordinovaly své kroky. Otrava před rokem poničila biotop na 40 kilometrech řeky.

Autoři zprávy podle ČIŽP sice upozorňují, že jejich zadáním není najít viníka, avšak kromě kritických útoků na inspekci, případně vodoprávní úřad se podle inspekce nedá vystopovat žádný jiný smysl.

Jen amatérská snaha o rekonstrukci případu

„Není to ani odborná studie, ani analýza události kvůli absenci výpovědí mnoha odborníků i pracovníků, kteří záchranné práce řešili na místě. Rovněž nepracuje s fakty, které má k dispozici policie. Je to pouze politický kompilát nepřesných údajů, končících takřka v každém odstavci kritikou ČIŽP,“ uvádí ve svém stanovisku inspekce.

Podle ní zpráva vůbec nebere ohled na trestní stíhání, v němž bylo vzneseno obvinění vůči právnické a fyzické osobě. „V tomto ohledu nemůže podle ČIŽP být zpráva komise chápána jinak než jako amatérská snaha o rekonstrukci případu, ke kterému jí ale chybí zásadní informace a k tomu si ještě dovoluje predikovat, že případ už nemůže být řádně vyšetřen,“ doplňuje v analýze ČIŽP.

Komise skončila vyšetřování otravy Bečvy, žádá mimořádnou schůzi Sněmovny

Ta současně upozorňuje, že zpráva se ani nezmiňuje o šetření Ministerstva životního prostředí. Inspekce poukazuje také na to, že ministerstvo nenašlo na jejím postupu v případě havárie na Bečvě žádné pochybení. „Pro potenciální kritiky rovnou upozorňujeme, že audit vypracovávali úředníci a odborníci, kteří nejsou vázáni žádnými politickými pouty a pracují na ministerstvu ještě z dob minulých ministrů,“ podotýká inspekce.

Podle ní se komise vůbec nezabývala průběhem povolovacích procesů u výustí zařízení právnických osob do Bečvy, přestože je to stěžejní záležitost pro prevenci podobných událostí. „Komise vyčítá inspekci, že byla málo aktivní při kontrolní činnosti, ale vůbec neřeší činnost Krajského úřadu Zlínského kraje v inkriminovanou dobu. Kraje mají také kontrolní pravomoci minimálně u zařízení, u nichž vydává povolení, například u společnosti Deza,“ upozorňuje ve zprávě ČIŽP.

ČIŽP rozporuje výroky komise

Zpráva VK: …vyšetřovací komise shromáždila všechny dostupné materiály a vyslechla z hlediska zjištění komise nejvýznamnější svědky.

ČIŽP: Komise nevyslechla významné svědky – například pracovníky ČIŽP či VPU Hranice, kteří přímo řešili havárii v lokalitě. Rovněž ve zprávě není nijak popsána činnost úřadu Zlínského kraje či HZS Olomouckého kraje.

.........

Zpráva VK: …pracovnice vodoprávního úřadu Hranice se po konzultaci s úsekovým technikem Povodí Moravy, s. p., dostavila na místo havárie (přesný čas příjezdu není znám) – most přes řeku Bečvu, Hustopeče nad Bečvou…

ČIŽP: Komise studuje pracovní výkony inspektorů ČIŽP takřka na minutu a zde se nepozastavuje nad tím, že není znám přesný čas příjezdu pracovnice vodoprávního úřadu? A toto se mnohokrát ve zprávě opakuje.

.........

Zpráva VK: …ve spolupráci s ČIŽP byly vytipovány společnosti, z jejichž provozoven by mohlo dojít k úniku. Došlo ke kontrole lagun ve společnosti DEZA, a. s., které vizuálně byly v pořádku (včetně živých ryb, mechů a řas).

ČIŽP: Ze zápisu VPÚ Val. Meziříčí je zřejmé, že nebyly kontrolovány pouze laguny, ale i jejich výustní objekt, do něhož jsou svedeny odpadní vody z technologie jejich čištění ve společnosti DEZA. Případná kontaminace by se tak projevila na kvalitě vod ve výustním objektu a jeho stavu, včetně ohrožení fauny. Komise tuto skutečnost, která zpochybňuje Dezu jako viníka havárie, vůbec nezohledňuje.

Veškeré rozpory ČIŽP

Ta rovněž klade otázku: Proč kraj neprovedl kontrolní činnost hned 21. září a proč se nad tím komise nepozastavuje? Tendenčnost zprávy podle ČIŽP rovněž potvrzuje i to, že ve zprávě jsou výslovně uvedeny kompetence inspekce a nikoli kompetence jak vodoprávních úřadů na úrovni obcí s rozšířenou působností, vodoprávních na úrovni krajských úřadů a dalších subjektů podílejících se na řešení havárií.

Komise měla výrazně omezený čas

„Komise se žádným způsobem nezajímala, z jakých důvodů nebyl ze strany hejtmanů zvolen postup dle zákona o krizovém řízení. Rybáři měli podle svých sdělení při záchranných krocích zdravotní potíže. Havárie je označována za největší environmentální katastrofu uplynulých let a sněmovní komise nepoložila ani jednu otázku hejtmanům, kteří měli kompetenci dle zákona o krizovém řízení. Proč?,“ ptá se.

Otrava Bečvy vyvolává otazníky, zákon je děravý, říká náměstkyně Ančincová

V závěru textu uvádí, že sněmovní komisi výrazně omlouvá skutečnost, že měla velice omezený čas na analýzu celé události – byla ustanovena na pět měsíců a z toho pracovala jen dva. „Výrazně ji totiž zdržela volba předsedy a další byrokratické úkony. Nehledě k tomu, že každý z členů komise měl vedle toho další politickou práci v rámci své poslanecké činnosti,“ stojí ve zprávě.

Inspekce zároveň dodává, že z celkového pohledu na zprávu se dá říci, že se v ní vyčítá předem vybranému orgánu něco, co mu vůbec nepřísluší, za co není ze zákona odpovědný: „Ale v každém případě, ať už někdo případně pochybil či ne, rozhodně to nemělo vliv na průběh vyšetřování a postup policie, která svá obvinění sdělila a jistě dojde ke spravedlivému výsledku.“

Členka vyšetřovací komise k ekologické katastrofě na řeče Bečvě Alena Gajdůšková pro iDNES.cz uvedla, že zpráva komise je souhrnem sdělení všech představitelů organizací, kteří se na likvidaci havárie podíleli a před komisi vypovídali. 

„Byla zpracována experty přizvanými k práci komise, komisí projednána, a většinou hlasů pak přes některé výhrady jednotlivých členů komise k několika odstavcům byla zpráva jako celek přijata velkou většinou hlasů. Vyjádření ČIŽP není odpovídající,“ sdělila Gajdůšková.

Redakce iDNES.cz oslovila také místopředsedu této sněmovní komise Mariana Jurečku. Ten ve svém vyjádření pro iDNES.cz uvedl, že tisková zprava ČIŽP ho nepřekvapuje. Podle něj inspekce žádné pochybení po celou dobu nepřiznává a na svých krocích ani postupech nevidí žádnou chybu.

„Vše je z jejich pohledu zalité sluncem! Ale přitom neumí odpovědět na to zásadní, proč neodebrali pracovníci ČIŽP v neděli či v pondělí vzorky, které by jednoznačně vyvrátily, či potvrdily možná podezření! Realizovat při takové havárii kontrolu ve firmě DEZA a spokojit se se senzorickým hodnocením, to žádný zodpovědný pracovník a dobře fungující dozorující orgán nemůže udělat, na toto zásadní pochybení inspekce jasnou odpověď nemá, mají máslo na hlavě a jen hledají výmluvy!,“ reagoval Jurečka.

Sněmovna má o zprávě jednat 5. října

K závěrečné zprávě vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě se poslanci sejdou v 5. října. Poslanci se k tématu sejdou jen několik dnů před sněmovními volbami.

Mimořádnou schůzi k Bečvě vyvolali poslanci opozičních koalic SPOLU (ODS, KDU-ČSL,TOP 09) a Pirátů se STAN. Sněmovna se ke zprávě sejde v 10:00. Původně se očekávalo, že k závěrům komise se poslanci sejdou do konce září. Konkrétně se mluvilo o tomto čtvrtku.

Vyšetřovací komise zkritizovala postup při odběru i rozboru vzorků vody a ryb bezprostředně po havárii. Podle poslanců mimo jiné nedostatečně koordinovaly kroky vodoprávní úřad ve Valašském Meziříčí a Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Ministr životního prostředí Richard Brabec i inspekce mají zprávu komise za zpolitizovanou. Jsou v ní neodborné závěry vytržené z kontextu, manipulace a negativní tendence vůči ČIŽP, reagoval již dříve ministr.

Kvůli otravě Bečvy policie obvinila muže a firmu, stíhá dva trestné činy

Kyanidy unikly do Bečvy loni 20. září. Jedovatý mrak otrávil ryby i značnou část drobných vodních živočichů v úseku dlouhém 38 kilometrů od Choryně až po Přerov. Koncentraci jedu se podařilo snížit poté, co Povodí Moravy zvýšilo průtok z přehrady Bystřička. Jedy se sice dostaly až za soutok Bečvy s Moravou, tam už ale díky dostatečnému naředění vody život v řece neničila. Z Bečvy však rybáři vylovili přes 40 tun mrtvých ryb.

Policie kvůli havárii letos obvinila jednu právnickou a jednu fyzickou osobu z Rožnovska. Konkrétní jména nesdělila. „Bylo nám sděleno obvinění,“ reagoval na dotaz iDNES.cz jednatel společnosti Energoaqua Oldřich Havelka. Upřesnit, zda se v jejich případě obvinění týká firmy, nebo konkrétního člověka, však nechtěl.

MF DNES na začátku května uvedla, že znalecký posudek, který si policie nechala vypracovat, podezřívá firmu Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm, které areál patří a provozuje zde i čistírnu odpadních vod. Ředitel rožnovské firmy to však zásadně odmítl. Soudní znalec k tomu důkazy nemá,“ řekl tehdy Oldřich Havelka.

21. září 2020

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...