Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Při nakládání s penězi se Vítek někdy chová lehkomyslně, říká Klasnová

  0:28
Aféra kolem obálek, které "rozdával" Vít Bárta poslancům VV, byla jedním z důvodů jeho pádu. Místopředsedkyně strany a zároveň Bártova žena Kateřina Klasnová v rozhovoru pro iDNES.cz řekla, že si Bárta při nakládání s penězi počíná někdy lehkomyslně. Věci veřejné si Klasnová umí představit v opozici.

Pokus o puč ve Věcech veřejných naši stranu stmelil, tvrdí místopředsedkyně strany Kateřina Klasnová. | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Věci veřejné se dohodly, že jste ochotni obětovat vaše ministry Johna a Dobeše jen v případě, že skončí také šéf financí Miroslav Kalousek z TOP 09 a dva ministři ODS, obrany Alexandr Vondra a zemědělství Ivan Fuksa. Proč právě oni?
Reagovali jsme na tlak našich koaličních partnerů, kteří použili princip presumpce viny vůči našim ministrům, kteří se ničím neprovinili. Pokud platí padni komu padni, tak je tu kauza ministra Vondry, která je poměrně čerstvá, u pana Fuksy je tu problematické rozhodování o lesích a jeho dřívější působení na příbramské radnici a u pana Kalouska to snad ani není třeba rozebírat.

Mediální rozumbradové opět útočí na MF DNES

Redakční blog Michala Musila, zástupce šéfredaktora MF DNES

Premiér Nečas nechce ale odvolávat Kalouska, ale ministra vnitra a školství z vaší strany. Když to udělá, jak budou Věci veřejné reagovat?
Nejsme zlobivé děti. Vy nám po našich ministrech, tak my vám po vašich. Pokud premiér odvolá Dobeše a Johna, je tu alternativa odejít do opozice. Pro mě osobně tato alternativa existuje, i když je to samozřejmě krajní alternativa. Museli bychom se znovu sejít v našem poslaneckém klubu a prodiskutovat to. Rádi bychom aktivně plnili náš program, což samozřejmě v opozici možné není.

Kdybyste odešli celá strana do opozice, vidíte možnost, že byste mohli tolerovat menšinový kabinet ODS a TOP 09 a umožnili některé reformy, nebo byste se přidali k levici a vyslovili Nečasově vládě nedůvěru?
To už jste moc napřed. Existují různé alternativy. Zatím tohle neřešíme. Naši koaliční partneři nám nadiktovali tvrdé podmínky, my jsme jim dali svoje.

Vít Bárta schovaný za poslanci strany Věci veřejné na tiskové konferenci v sídle strany. (7. dubna 2011)

Pokus ukrást Věci veřejné náš poslanecký klub stmelil

Jak moc hraje ve vašem uvažování o dalším postupu roli to, že kdyby vládní krize skončila předčasnými volbami, znamenalo by to pro Věci veřejné téměř jistě konec ve vysoké politice, takže se budete chovat tak, aby k předčasným volbám nedošlo?
Já bych se s vámi v tomto politologicky přela. Neznám výsledky průzkumů a možná už žiju v nějakém akváriu, ale podle množství mailů a esemesek, které mi chodí a ve kterých nás občané povzbuzují, si to nemyslím. Pokus o puč ve Věcech veřejných, ukrást tu stranu a nějakým neuvěřitelným způsobem tady vládnout spolu s přeběhlíky stmelil naši stranu i náš poslanecký klub. Nevím, jak poslední události rozhýbají preference, ale nebyla bych tak pesimistická.

Věříte všem dvaceti poslancům VV, kteří v sobotu dorazili na klub a postavili se za ministry Johna a Dobeše, že se je Škárkovi, Kočí a Humlovi nepodaří zlákat na jejich stranu?
Jsem přesvědčena, že jsme tu jen nepodepsali nějaký papír. Se všemi kolegy komunikuji intenzivně, komunikuje s nimi i nová, lepší předsedkyně klubu Karolína Peake a opravdu nemám pocit, že by chtěl někdo následovat přeběhlíky.

Přemlouvala jste svého muže Víta Bártu, aby z vlády odešel?
Samozřejmě jsme se o některých věcech doma bavili. Nepřemlouvala jsem ho ale a to, že odstoupí, jsem se dozvěděla až na jednání klubu jako ostatní poslanci.

Vítek jednou ztratil obálku s velkými penězi

A byla jste u toho, když pan Škárka přišel k vám domů a dostal 170 tisíc korun, podle vašeho muže půjčku, podle Škárky úplatek?
U této události jsem nebyla. Nicméně Jaroslav Škárka byl vždycky člověk, jak to říci slušně, který smrděl korunou. Vítek byl jeho kamarád, maminka Vítka pomáhala mamince Jaroslava Škárky, když měla těžkou chorobu. Já jsem se o něj několikrát také postarala, když nebyl v dobrém rozpoložení, takže vztahy byly velmi přátelské. Vítek je velmi štědrý člověk. Vím, že to může znít velmi zvláštně, že dá někomu půjčku, aniž by byla sepsána nějaká smlouva, ale Vítek se nikdy neohlížel na formality. Možná se někdy chová lehkomyslně. Dodnes si pamatuji na to, že když jsme měli jet na dovolenou a měli jsem vybranou hotovost v eurech - a byla to poměrně vysoká hotovost - tak ji Vítek ztratil někde na Václaváku. Takže doufám, že někdo měl z této obálky radost.

Minist Vít Bárta a Kateřina Klasnová - Křest kalendáře Proměny 2011

Určitě si také hlídáte rodinné finance. Máte přehled o tom, kolik peněz je celkem rozpůjčováno mezi poslance Věcí veřejných, když váš muž říká, že nabízí tak velkorysé půjčky vašim kolegům?
Nestarám se o rodinné finance do takové míry.

Takže když Kristýna Kočí dostala od vašeho muže půl milionu korun v obálce, tak nemáte přehled, že vám z rodinných financí zmizelo tolik peněz?
Tohle jsem opravdu nevěděla. Nicméně nepochybuji a věřím Vítkovi, že si ti lidé skutečně řekli o půjčku, protože před svědky na poslaneckém klubu vyzval kolegy, pokud mají potíže kvůli snižování poslaneckých platů - protože ty platy se snížily opravdu výrazně, o dvacet tisíc korun - že se na něj mohou obrátit a že jim půjčí.

Budete chtít, aby se Vít Bárta jednou vrátil do vlády?
Vítek musí především vysvětlit některé věci, a pokud bude schopen se očistit, a já tomu věřím, tak bych byla ráda, aby se vrátil do vlády. Ne proto, že je to můj manžel, ale protože je to velmi schopný ministr.

Má být předsedou VV váš muž, Radek John nebo třeba Karolína Peake?
Pro mě je to velké dilema, protože se rozhodla kandidovat moje nejlepší kamarádka Karolína Peake. Od samého začátku, i v dobách dobrých i v dobách zlých jsem stála za Radkem Johnem, i když se na něj objevila v médiích velká špína, takže bude mít můj hlas i teď v přímé volbě.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Johnson i Pelosiová. Fiala v Kongresu mluvil s vlivnými, uctil Havlův odkaz

16. dubna 2024  20:25,  aktualizováno  17.4

Od zvláštní zpravodajky ve Washingtonu Podpora Ukrajiny, Izraele a Tchaj-wanu, nutnost transatlantické spolupráce, ale také dodávky LNG -...

Ministr Bek si dává proplácet byt, je o desítky tisíc korun dražší než sousedů

17. dubna 2024

Premium Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) má nejen nejdražší služební bydlení v metropoli ze všech členů...

Piepergate sráží šance Leyenové získat znovu post. A kontroverzí přibývá

17. dubna 2024

Premium Šéfka evropské exekutivy Ursula von der Leyenová dává všem jednoznačně najevo, že najisto počítá i...

Nebyl bych objektivní, ošívají se vybíraní porotci nad Trumpem a pornoherečkou

16. dubna 2024  19:47,  aktualizováno  22:05

Do procesu s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem bylo dnes vybráno prvních šest z 12...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...

Největší hřbitov lodí západní polokoule vznikl kvůli kardinálnímu průšvihu

Válka je o ničení a zabíjení. O újmě na životním prostředí. Snad právě proto tolik fascinuje osud Flotily duchů, která...