Předseda US-DEU Pavel Němec

Předseda US-DEU Pavel Němec. (17. února 2005) | foto: Michal Šula, MF DNES

Katarská urgence cestuje mezi ministerstvy

  • 17
Případ katarského prince vnesl spor mezi česká ministerstva. Resort spravedlnosti vrátil ministerstvu zahraničí urgenci státu Katar, který po českých úřadech požaduje předání kauzy člena královské rodiny Hámida bin Abdal Sáního. Princ je u nás souzen za sex s nezletilými dívkami.

"Podle nás není urgence superlegalizována a nechceme už opakovat situaci, kdy jdeme s kůží na trh za ministerstvo zahraničí a to se k nám potom obrátí zády," řekl mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun.

Superlegalizace znamená ověření pravosti. Ministr spravedlnosti Pavel Němec nedávno řekl, že předpokládá, že v pořadí už druhá katarská žádost, kterou obdrželo české ministerstvo zahraničí, bude superlegalizována.

Tedy že bude obsahovat doložku katarského ministerstva zahraničí, která potvrzuje, že orgán rozhodující o převzetí je oprávněn takové rozhodnutí učinit a že je pod verdiktem podepsána oprávněná osoba.

Superlegalizaci listiny nyní podle Dimuna musí zajistit ministerstvo zahraničí prostřednictvím zastupitelského úřadu v oblasti. Pokud se tak stane, je Němec připraven doručit dokument soudu, který se Sáního případem zabývá. - více zde

Soud by pak měl podle Němce řízení přerušit, pustit Sáního z vazby a případ předat katarským orgánům.

Ministr už dříve upozornil, že rozhodl-li orgán dožádaného státu o převzetí trestního řízení, nelze na území ČR v řízení pokračovat. Katar přitom podle Němce v nové žádosti uvádí, že jeho Nejvyšší státní zastupitelství už o převzetí kauzy rozhodlo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: Pavel Němec

Video