Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karolina Světlá přetavila osobní tragédii v prózu a zkušenosti v pomoc

Seriál
Psala jako v transu až do úplného vyčerpání a s myšlenkami o emancipaci předběhla velké světové myslitele. Karolina Světlá se proslavila nejen jako autorka románů z Podještědí, ale také jako zakladatelka spolku, který vzdělával dívky ještě 101 let po její smrti.
Karolína Světlá

Karolína Světlá | foto: Creative Commons

Karolina Světlá, vlastním jménem Johanna Rottová, se narodila 24. února 1830 v Praze. Její otec provozoval obchod s papírem v Poštovské ulici na Starém Městě pražském. Pocházeje z českého rodu, který v době pobělohorské zakusil pronásledování pro víru, avšak se nevzdal sympatiím k české Jednotě bratrské, v sestrách probudil vlastenecké cítění. Jejich matka tíhla k umění, ale intelektuálnímu ani vlasteneckému smýšlení dcer příliš nerozuměla.

I navzdory svému probuzeneckému smýšlení to však byl právě otec, který mladou Johannu od psaní odrazoval, když u ní její učitel objevil literární talent. Byla to totiž nejen dívka, ale chtěla k tomu ještě psát česky. 

Kdyby byla vaše dcera hochem...

Kantor dával za vzor „odstrašující“ George Sandovou, která se odchýlila od dráhy předurčené ženám, a rodičům napsal: „Stopuji na starší vaší dceři již delší dobu rozhodný talent spisovatelský. Kdyby byla dcera vaše hochem, tož bych já první k ní vám gratuloval i sám na vás naléhal, abyste žádných nešetřili prostředků, by nadání její k zdárnému dospělo rozvoji; ale u dívky mají se věci jinak, právě naopak, tu se musí podobné náklonnosti dusit, všemožně omezovat, jinak nedostojí později nikdy patřičně úkolu svému a nikdy v něm nedozná pravého štěstí, pravé spokojenosti.“

Johanna tak začala z donucení chodit do německé školy, kterou však záhy musela opustit. Doma se pak učila francouzsky, ruční práce či hrát na klavír. 

Na základě těchto zkušeností později důrazně varovala proti nebezpečným předsudkům ve věci ženského vzdělání a proti vnucování jazyka. A právě v psaní a osvětě žen našla své poslání a štěstí.

Svých literárních ambicí se totiž přes nepřízeň rodiny odmítla vzdát. Začala se vzdělávat sama. Pomáhal jí přitom například pražský policejní komisař, který jí nosil zabavenou literaturu. 

Jediný člověk, který Johanně rozuměl, byla její sestra Sofie (provdaná Podlipská), která se později také stala spisovatelkou. Pouto obou sester bylo silné a vydrželo celý život.

Sofie Podlipská

Mladší ze sester se narodila roku 1833. Věnovala se literární práci a činnosti v ženských spolcích, například v Minerve nebo v Ochraně opuštěných a zanedbaných dívek v Americkém klubu dam. Přátelila se s Boženou Němcovou a Jaroslavem Vrchlickým, který se stal manželem její dcery Ludmily. Psala o výchovných i vlasteneckých tématech, často čerpala z historie.

Spisovatelka Sofie Podlipská.

Později Johannu ovlivnil také její budoucí manžel a toho času jejich domácí učitel hudby Petr Mužák, kandidát profesury a chasník z českého selského rodu z Podještědí. Roku 1852 se ve dvaadvaceti letech stala jeho ženou. 

Z makového zrnka udělá zeměkouli

Inspirativní ženy

Bacíková: Říkali mi, že bych byla šťastná, kdybych byla více submisivní

Vondrová: Představa, že špičkový odborník z praxe půjde učit, je mylná

Ježková: Jsem pro práci s oběťmi ideální, nebudu s nimi plakat

Radostová: Některé nepřesvědčíte, že ženy řídí dobře

Nejedlová: Boj se sexuálním násilím nevyhrají ženy samy

Nerudová: Stereotypy nejde bořit silou, snažím se být ženám inspirací

Havlíčková: Děti jsou můj největší životní projekt

Ďopanová: Lidi si raději zvyknou, než by bolest řešili, říká Nela s rozštěpem páteře

Cenigová: Tři dny se učila zavazovat tkaničky. Teď má úspěšný podnik

Šejdová: Menstruace je i mužské téma

Kijonková: Vždy se můžeme odrazit ode dna, je to pouze na nás

Bradáčová: Práce není jediné životní štěstí. Dejme ženám příležitost

Poté, co mladým manželům zemřela ani ne roční dcerka, pojmenovaná po Boženě Němecové, odjela Johanna do manželova rodiště. Ve Světlé pod Ještědem, po které si zvolila svůj pseudonym, záhy našla literární inspiraci i zápal pro veřejně prospěšnou činnost. 

Podle vzpomínek blízké přítelkyně o ní její manžel řekl, že „má hlavu, jež všechno trefí, jíž dostačí dáti makové zrno, aby z toho udělala zeměkouli“. 

Ona jej zase obdivovala pro trpělivost, se kterou snášel její churavost. Do díla se totiž spisovatelka pouštěla s ohromnou vervou; často psala až do úplného vyčerpání a kvůli práci pod žlutou lampou ztrácela zrak. Odmala navíc trpěla bolestmi hlavy a vidinami a v dospělosti se bála bouřek a tekoucí vody v řekách.

V Podještědí napsala svá vrcholná díla. Po idealizující próze Boženy Němcové vnesla Světlá do obrazu českého venkovského světa problematiku moderního člověka a otázky lásky, odříkání i sebeobětování výjimečných ženských hrdinek.  

Nejslavnějšími se staly její takzvané ještědské prózy. V nich spisovatelka řeší vztahy mezi muži a ženami, které jsou mravně a morálně silné a schopné obětovat svou lásku vyšším ideálům.

Společně se svou sestrou Sofií se zařadila do generace Májovců, kteří se sdružili kolem almanachu (nepravidelně vycházejícího sborníku) Máj v roce 1848. K jejím vrstevníkům tak patřil například Jan Neruda či Vítězslav Hálek, Adolf Heyduk či Rudolf Mayer. S Nerudou měla Světlá milostný poměr a udržovala s ním korespondenci.

Z dopisu Karoliny Světlé Janu Nerudovi

„Pronikla jsem tehdáž duší zděšenou tajemství života a smrti a konečně jsem nahlídla, že není Boha nad námi… že není duše v nás… Byla jsem více než dvacítiletá, když se mně tato pravda zjevila, byla jsem rozumná, vážná, vzdělaná, ale toto poznání, tato náhlá roztržka se vším, co mi bylo až posud tak svaté a drahé, zatřásla tak mocně mou celou bytostí, že jsem se domnívala, že neztratím-li rozum, ztratím samu sebe. Kam jsem obrátila zrak svůj, tam se šklíbilo na mne ze sto prázdných důlek to strašlivé nic, z něhož jsme pošli a do něhož se vrátíme, žádné budoucnosti, žádné věčnosti, žádné naděje tedy ni na zemi, ni na nebesích, všecko lež, všecko klam, všecko, všecko mam, i ta naše ctnost!“

Ke kravám není třeba němčiny a francouzštiny

Světlá byla mimo jiné členkou Amerického klubu dam, jehož vznik podporoval Vojta Náprstek. V roce 1871 stála u zrodu Ženského výrobního spolku. Ten během dvou let získal 2 189 členek a do jeho učeben docházelo po několika letech na 500 žákyň.

Americký klub dam před 155 lety zažehl emancipaci žen v českých zemích

Světlá chtěla pomoct chudším dívkám, které by jinak nedosáhly na vzdělání v měšťanských školách, a zajistit jim potřebnou kvalifikaci, aby se mohly spolehnout samy na sebe. 

Jak Světlá zdůrazňovala, emancipace a vzdělávání byly jediné možnosti, jak si zajistit obživu. S průmyslovou revolucí se totiž ženy, které se dříve svou výrobou podílely na chodbu domácnosti, začaly stávat závislé na příjmech svých mužů.

Ve své práci využívala společenských kontaktů v měšťanských salonů i organizátorský talent. Výuku rozdělila na pět oddělení: doplňovací vyučování, obchodní školu a průmyslovou školu se třemi obory - kreslicím, ryteckým a ženských prací. Vyučovaly se také jazyky, úprava vlasů nebo ošetřování nemocných.

Jak vzpomínala Eliška Krásnohorská, některé měšťanky její snahy nevítaly. „Každá holka narozená k pometlu a k neckám bude se chtít domýšlivě stavět vedle našich dcer a snad s nimi i zasednou k pianu! ... K čemu je učíte cizím jazykům? Ke kravám není třeba němčiny ani francouzštiny a lépe, aby se taková děvčata učila kydati hnůj než zahálet ve škole.“

Světlá je zakladatelkou českého románu. Navázala na tvorbu Boženy Němcové, připojila se k uměleckému programu májovců.

Samostatnost je první podmínkou lidské důstojnosti

Světlá pátrala také po důvodech ženské emancipace. Dva roky před statí Johna Stuarta Milla O poddanství žen vydala dvě podobně revoluční eseje - O výchově žen. Vymezovala se proti vnímání emancipace jako neúctě k rodině, jak ji vykládala drtivá většina mužů a omezeně smýšlejících žen. 

Často také podotýkala dodnes aktuální pravdu, že z ženské emancipace budou mít užitek také muži. „Ženich si bude konečně jist, že je milován kvůli sobě a nikoli jen kvůli postavení a výhodám, jež ženě poskytuje sňatek,“ podotýkala. 

Nedočká se zajisté jen žena výhod emancipace, nýbrž i muž bude z nich těžit stejnou měrou.

Karolina Světlá, O výchově ženy

Zdůrazňovala přitom, že ženy se stále budou starat o děti a rodinu. Jen by měly být samostatnější, což je „první podmínkou lidské důstojnosti“. Některé tehdejší myslitele včetně svého manžela tím přímo pobuřovala.

Ženský výrobní spolek fungoval ještě dlouho po její smrti. Rozpustil jej po 101 letech fungování až komunistický režim v roce 1972. 

Inspirativní ženy

Seriál iDNES.cz

Inspirativní ženy, které se rozhodl představit projekt portálu iDNES.cz, jsou silné, pevné v názorech a jdou si za svým. Jsou vidět a slyšet ve veřejném prostoru nebo se dokázaly prosadit bez větší mediální pozornosti. Mají ale dostatek možností všechny? Ptáme se na témata, která o úspěchu mohou rozhodovat - píle, platové podmínky, rodina, ale i diskriminace, sexuální obtěžování stejně tak jako férovost a rovnost. Otevřené rozhovory jsou základem našeho projektu. Statistika je neúprosná, pořád je jen zlomek rodin, ve kterých jde na rodičovskou dovolenou muž. Tedy je rodina v dnešní době překážkou a jak skloubit děti a kariéru, kterou muž většinou přerušit nemusí? Každý si musí najít odpověď sám, ale pevně věříme, že vás Inspirativní ženy bez ohledu na pohlaví zaujmou.

Zdroje

  • LEHÁR, Jan (ed.). Česká literatura od počátků k dnešku. 2. doplněné vydání. Praha: Nakladatelství Lidové noviny, 2008

SVĚTLÁ, Karolina. Upomínky. V Praze: nákladem J. Otty, 1901. Sebrané spisy Karoliny Světlé.

  • UHROVÁ, Eva. České ženy známé a neznámé. Praha: E. Uhrová, 2008

Ve venkovských dramatech bojovala za práva žen. Preissová předběhla svou dobu

Gabriela Preissová

Seriál Výjimečná postava české literatury, Gabriela Preissová, vstoupila do dějin jako neúnavná bojovnice...

Patronka, matka i babička vládců. Mocnou ženu připravil o život rozkaz její snachy

Rekonstrukce obličeje svaté Ludmily

Seriál Kněžna Ludmila, první křesťanská kněžna a patronka České republiky, zanechala nezaměnitelnou stopu...

Milovaná a nenáviděná Polyxena. Otřásla českou šlechtou, a to jí nebylo odpuštěno

Jedno z Brožíkových historických děl, Polyxena z Lobkovic ochraňuje ve svém...

Seriál Podnikavá, noblesní a s neobyčejným politickým duchem. Tak hodnotí historici Polyxenu z Lobkovic,...

Jsem ambiciózní a rodina mě podporuje, říká personalistka Petra Lelovská

Soutěž Žena roku 2020 - Petra Lelovská

Místo mazlení se s panenkami je raději organizovala a vychovávala. V Irsku pracovala jako pokojská,...

Odzbrojte! Pražská rodačka von Suttnerová bojovala celý život za mír

Baronka Bertha von Suttnerová na kolorované fotografii z roku 1912.

Seriál První ženská držitelka Nobelovy ceny, spisovatelka, pacifistka, to všechno byla Bertha von...

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...