Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Takoví jako Sloup nás nutili střílet na hranicích, říká bývalý voják

  8:28
Bývalého politruka a současného náměstka hejtmana pro školství Václava Sloupa zná Jiří Černý celkem dobře. Sloužil pod ním v letech 1988 až 1990 jako voják základní služby u Pohraniční stráže v Chebu. Nemůže uvěřit, že člověk s touto minulostí teď řídí střední školy v kraji.

Chebský podnikatel a záchranář Jiří Černý. | foto: Martin Stolař, MAFRA

"Rozhodl jsem se, že během krátké doby dám dohromady materiál z té doby. Oslovím některé kluky, s nimiž jsem sloužil a zpracuji přednášku pro děti a mládež," plánuje Jiří Černý. V Chebu podniká a pracuje jako záchranář.

Jak na Václava Sloupa vzpomínáte?
Za totalitního režimu nikdo nechtěl na vojnu. Každý dělal vše, aby na ni nemusel. Brala se jako dva roky ztraceného života. Připadala nám nesmyslná. Jedním z mých nadřízených byl právě pan Sloup. Vykonával funkci politruka - zástupce velitele pro věci politické. Každý týden probíhala školení pro vojáky základní služby. On měl za úkol tlačit nám do hlav protiimperialistické myšlenky a jak se máme chovat na hranicích. Pokud se někdo přiblíží, máme ho za každou cenu zastavit. I za cenu použití zbraně. Když došlo k narušení hranice a někdo utekl, voják dostal prokurátora a většinou šel do vězení do Sabinova na Slovensko. Jen proto, že nezastavil člověka překračujícího čáru. Politruk i celé velení PS nabádalo vojáky základní služby, aby stříleli do lidí, kteří mířili za svobodou přes hranice. Spolurozhodoval o tom, co bude s vojákem, kterému někdo utekl přes čáru. I to bylo v jeho kompetenci.

Měl jste pocit, že bere svou funkci naprosto vážně?
Stoprocentně. Tito lidé by nemohli zastávat funkci, kdyby nebyli plně oddáni režimu. To byl i důvod, proč jsem ho vyzval, aby odstoupil z postu náměstka hejtmana. Respektuju volby, které komunisti vyhráli. Ale ať školství řídí někdo mladší a bez takové minulosti. Sloup je typickým důkazem, jaký byl minulý režim.

On tvrdí, že byl velitelem přes zásobování proviantem.
To ano, ještě než vystudoval vysokou školu Sboru národní bezpečnosti. Jeho perspektiva byla pro onu dobu naprosto ideální. Politruk měl jednu z nejvyšších funkcí u Pohraniční stráže.

Dostali jste se mu jako vojáci pod kůži? Kamarádil s ním někdo?
Velitelé museli "záklaďáky" zpracovat, aby měli jistotu, že neutečou přes hranice a že budou plnit beze zbytku jejich rozkazy. Měli tendenci se s námi bavit o běžných věcech, ale z naší strany to bylo jen formální. Oni měli moc a my jsme chtěli tu dobu přečkat bez problémů.

Dalo se na Sloupovi poznat, že byl tehdy ve svém živlu a je spokojen?
Kdyby mu režim nevyhovoval, vůbec by nemohl takovou funkci u pohraničníků zastávat. Jsem přesvědčen, že by mu ten režim vyhovoval i nyní. V té době měl každý v republice nějakou spojitost s KSČ. Větší, či menší. Taková byla doba. Moji rodiče byli také v komunistické straně. Rozlišuju ale lidi slušné a ty, kteří režim vedli, nebo ho významně podporovali.

Měl jste z politruka dojem, že je schopen jít přes mrtvoly?
I za cenu trestů a nátlaku byl schopen docílit svého. On musel. Jinak by nemohl u PS sloužit. Byl absolutně podřízen režimu, vyhovoval mu. Musel umět jít přes mrtvoly. Nemohl uhnout. Nezastal by se vojáků, kteří nebyli ochotni na hranicích střílet. Nesoudím ho jako člověka. Ale byl schopen za každou cenu splnit úkol. Bez ohledu na to, že lidem měnil a ničil životy.

Dostal jste se s ním někdy do konfliktu?
Do konfliktu ne. Všichni kluci se snažili vojnu přečkat. Neměl jsem možnost poznat ho jako člověka, ale jen jako zastánce té doby a velitele Pohraniční stráže. Nikdo s ním nechtěl mluvit o osobních věcech a starostech. Ráno přišel do práce a v půl čtvrté odešel. Každý se mu raději vyhnul a nekomunikoval s ním. Měli dokonale propracovaný systém, jak zjistit, jestli vojáci mají zaječí úmysly, jestli mezi sebou mluví o věcech, kvůli kterým by na nás poslali kontrarozvědku. Ta nás pak vyslýchala a nutila, abychom jeden na druhého donášeli. O podobných situacích bych mohl napsat knížku.

Václav Sloup tvrdí, že nikdy nebyl u incidentu a střelby na hranicích.
V první linii stáli vojáci základní služby nuceni zabránit lidem v přechodu hranice za každou cenu. Pan Sloup patřil k velitelům. Důstojníci nestříleli. Seděli na rotě nebo v autě a kontrolovali, jestli vojáci plní své úkoly. Pan Sloup přímo nestřílel. Nutil k tomu ale vojáky. A přímo se tak účastnil všech incidentů. To velitelé a politruci jsou přímo odpovědní za vše, co se na hranicích tehdy stalo. Samotní vojáci by nikdy na nikoho nestříleli a nikomu by nebránili opustit republiku.

Celých dvacet let po revoluci jste o Sloupovi neslyšel?
Většina z velitelů si našla svou cestu a začala pracovat v bezpečnostních složkách. Jen si oblékli jinou uniformu. Čekají na příležitost, aby mohli vystrčit růžky a prosazovat svou ideologii. Jestli se režim u nás obrátí a měla by se vracet doba před rokem 1990, tak mezi prvními ze země odejdu. V listopadu 1989 dali velitelé Pohraniční stráž do plné bojové pohotovosti a tlačili nám do hlavy, že pojedeme do Prahy rozhánět demonstranty. Báli jsme se, aby rozkaz nepřišel.

Sloup opustil Pohraniční stráž až v roce 1992. Jak je to podle vás možné?
To je hrozné, že? Ještě dva roky byl zařazen někde u bezpečnostních složek. Jsem si jist, že stále věřil, že se režim komunistického zla vrátí a on bude plnit vše, co mu tehdejší zákon nařizoval, jak on sám říká. Znám mnoho tehdejších velitelů Pohraniční stráže, kteří krátce po revoluci odešli za prací do Německa. A mnoho těch, kteří se zvrhle implantovali do porevoluční vlády republiky. Na vysokých postech jsou dodnes. Jen převlékli kabát. Nechápu, jak je možné, že na tyto lidi společnost nepřišla, že na ně neukázala, že je pustila k jejich současným korytům. Oni jen čekají na svou šanci. Těmto lidem se nezměnilo myšlení. Minulý režim je vychoval k obrazu svému. Oni ani neumí žít jinak. Dostali šanci svůj život dožít v poklidu a ve svobodě. Budiž jim přáno. O to víc se divím, jak je možné, že pan Sloup se svou minulostí zastává funkci náměstka hejtmana.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Nepodřizujte se migračnímu paktu, vyzval Fialovu vládu šéf poslanců SPD

19. dubna 2024  5:40,  aktualizováno  11:32

Přímý přenos Tři a půl hodiny čtvrteční debaty o migračním paktu opozici nestačilo. „Je to největší ohrožení...

V Polsku zatkli dva podezřelé z útoku kladivem na spolupracovníka Navalného

19. dubna 2024  11:29

V Polsku byli zadrženi dva lidé podezřelí z útoku na Leonida Volkova, spolupracovníka ruského...

Správu Pražského hradu povede ekonom Vyhnánek, bývalý náměstek primátora

19. dubna 2024  10:18,  aktualizováno  11:20

Správa pražského hradu v pátek oznámila jméno nového ředitele. Stane se jím dosavadní ředitel...

Válka na Ukrajině určí nový světový řád, píše Kreml v tajném dokumentu

19. dubna 2024  11:20

„Výsledek bojů na Ukrajině do značné míry určí kontury budoucího světového řádu.“ Uvádí to...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...