Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Univerzita Karlova naštvala studenty. Za semestry navíc si nově připlatí

Karlova univerzita v půlce semestru oznámila, že kdo se chystá prodloužit anebo už prodlužuje magisterské studium, musí si ho nově zaplatit. Na jiných vysokých školách je jeden rok navíc zdarma. Někteří studenti považují náhlou změnu za nefér.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KB

Zajimalo by mne, proc je na MU poplatek na informatice o 5t. vyssi, nez na medicine (24 x ca 19).

0 0
možnosti
VP

Já bych teda jenom podotkl, že na UK je třeba i Matfyz, kterej uplně humanitní není, pro pár lidí v diskusi Rv

0 0
možnosti
TF

A co takovi chudaci prekladatele, o ktere se mohou zamestnavatele pretrhnout. A nedej boze ti pravnici.

0 0
možnosti
MK

Taky si tak říkám - když lidi říkají, že proč by měli ze svých daní platit někomu studium, jestli by tak trochu znovu nenaříkali, kdyby se najel třeba na ten americký, potažmo západní způsob, kdy si tedy studenti platí své studium sami, pak pár let splácejí (pokud vůbec splatí), ale ono se to promítne do cen těchto vystudovaných, za jejich služby - návštěva dokora, psychologa, co já vím co ještě - že si ti lidé pak jejich služby vůbec třeba nemůžou dovolit. Proto mě to přijde, že nula od nuly pojde - levné studium, ale platy takové, že jsou dostupní X drahé studium, ale ne každý si je pak může dovolit.

0 0
možnosti
RC

Kdyz jsem studium zacinal, stala kolej 55 Kc. Kdyz jsem skoncil, stala 1000. Taky se menily podminky studia. Bylo to spatne? Mimochodem - tech 55 Kc za misto v bunce byla cena, ktera byla fixni po dobu asi 20 let. V dobe, kdy jsme platili litr, tak bylo bydleni v byte s regulovanym najmem pro 4 lidi asi za 3 tisice. Tj. dotovana kolej byla drazsi.

0 0
možnosti
PO

Nebylo to proto, že se zrušily dotace na koleje a místo toho se vyplácí příspěvek na bydlení?

0 0
možnosti
JVM

R^ Rozhodně správný krok. Alespoň se "vytřídí" a) neschopní, b) liní c) všechny ostatní, kteří mají školu jen proto, aby se na ni flákali. Znám případy, kdy student se vážnými zdravotními problémy zvládl mgr studium bez problémů - a hlavně bez keců.

1 2
možnosti
PK

P32a96v33e61l 87K27r50á86l

21. 5. 2015 18:29

Líní a neschopní většinou protahují víc jak o rok, takže stejně platí. Kdo je líný, toho rok navíc nevytrhne.

0 0
možnosti
MR

Čistě pro případ, že by vás nadchly ty místní kecy o užitečnosti školného a o tom, že když nemáte na to spočítat si, zda se vám to v budoucnosti vyplatí, tak nemáte na škole co dělat:

http://www.businessinsider.com/chancellor-george-osborne-to-sell-off-1998-2012-student-loan-book-now-vince-cable-gone-2015-5

To si takhle lebedíte, že vám stát nabídl slušnou půjčku na studia s garantovaným úrokem, když tu náhle si stát vzpomene, že vlastně potřebuje prachy. A tak jednoho politického génia napadne, že celou instituci poskytující půjčky na školné i s těmi půjčkami prodá - a aby ten prodej byl atraktivní, tak jim dovolí úrokovou míru uvolnit.

A tohle je, dámy a pánové, pravda o školném. Jako u každé půjčky je to šutr, který si uvážete na krk a bude vám zatraceně vadit, pokud budete chtít bydlet a nebo mít rodinu.  Mimochodem, pokud je mi známo, v USA jde o jediný typ půjčky, který se nedá smazat oddlužením.

V Británii je to malý problém, jen 23 miliard liber. V USA je to bilion USD (one trillion USD in English). I u nás z toho můžou být pěkné peníze pro šikovné podnikatele, tak je v tom svými názory a hlasy podporujte... Rv

0 0
možnosti
MS

V USA je ale to skolne jeste uplne jinde i vzhledem k prumernemu platu. U nas je to na statnich skolach kolem 15 tisic za semestr, za deset semestru tedy 150 tisic. Kdyz clovek studuje neco uzitecneho, tak nema problem tohle po skole splatit behem prvniho roku v zamestnani.

1 0
možnosti
JZ

J57o68s62e10f 32Z33e26t90í80k

21. 5. 2015 13:06

Souhlasím s univerzitou!Zvláště,když se jedná o studenty a studentky oborů sociálních služeb a humanitních oborů!To,že naštvala studenty těchto oborů je dobře!Studenti,kteří něco vědí,myslí jim to a chtějí něco dokázat naštvaní určitě nejsou!;-)

2 3
možnosti
MK

tak co kdybychom ty humanitní obory úplně zrušili ne? :)

2 0
možnosti
DU

Já zažila na vejšce v době mého studia něco podobného. Nastupovala jsem v době, kdy byl celkem mírný kreditový systém a jediné omezení časové bylo udělat první dva semestry do 2 let. tzn předmět bylo možné se zapsat libovolně krát.

Díky tomu si hodně lidí nelámalo hlavu s tím, když nestíhali a na zkoušky občas ani se zapsaného předmětu nešli a prostě ho nechali na příští rok.

cca ve 3tím ročníku došlo k navýšení povinných kreditů za semestr na tuším že dvojnásobek a zároveň se předmět mohl zapsat jen 2x a ke zkoušce jít jen 2x v daném semestru - tedy max 4 pokusy.

Vše začalo platit i pro ty co už byli někde uprostřed studia a pokud patřili mezi ty co si studium roztáhli a zapisovali si předměty ze kterých nedělali zkoušky měli problém....protože najednou si museli zapsat hodně nových předmětů aby splnili kreditový požadavek a zároveň si zapisovali spoustu starých předmětů u kterých na zkoušce ani nebyli a nyní už měli jen jeden semestr možnost si je zapsat....výsledek byl, že lidi  dělali zkoušky z těch starých předmětů aby jim nepropadly ale nestáhli jít na zkoušky z těch nových tak že opět přišli o první dva pokusy zkoušek.

V podstatě dík tomu že využili to co jim umožňoval benevolentnější systém který platil v době nástupu je nový systém dostal do extrémně nevýhodné pozice, kdy kvůli tomu měli obrovský problém školu udělat.

Studentská rada tenkrát bojovala aby nová pravidla platila jen pro nově snastoupivší, protože není fér aplikovat pravidla zpětně - kdy se zpětně započítávaly dříve zapsané kredity a předměty  ale bezúspěšně.

1 0
možnosti
MB

Nějak jsem nepochopil na čí straně jste, ale úmyslně si prodlužovat studium normální není. A pokud pro někoho je, tak ať si připlatí sám, nevím proč by jsme mu to měli platit z našich daní a ještě na úkor studenta, který nemohl být přijat protože byl plný stav.

8 1
možnosti
JR

Stát se rozhodne dotovat některou část průmyslu. Pak dotace zruší. Je to měnění podmínek pro ty co do toho byznysu vstoupili?

0 0
možnosti
KK

Také jsem studovala vysokou školu -  strojní fakultu v Ostravě. Když jsem nastoupila do prvního ročníku, řekli nám, že studium dokončí 8 % studentů. Do druhého ročníku jsme šli v naší skupině z 20 lidí dva. Školu jsem dokončila bez opakování ročníku, nebylo to jednoduché, ale jsem přesvědčena, že jsem studium zvládla pouze díky své píli. A to jsem ještě chodila na brigádu, sice jenom do Kaufu na pokladnu, ale práce mě bavila. Vysoká škola je samostudium. Nechápu, jak někdo může opakovat ročník na VŠ humanitního směru, ještě k tomu na Karlově univerzitě - takoví lidé tam nemají co dělat, zabírají místo jiným. Beru to akorát v případě zahraniční stáže nebo delší nemoci.

15 1
možnosti
JC

můžu se zeptat, co děláte dneska (alespoň přibližně)?

2 0
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!