Karlínští jsou ze života zoufalí

  • 3
Karlín - Lékaři jsou zoufalí. Lidem z Karlína se zhoršuje psychika a přibývají i nemoci. Stále obíhají své pacienty, přesto se někdy o zdravotních problémech nedozvědí včas. Mnoho telefonů totiž stále nefunguje. A starší lidé se s mobily už zacházet nenaučí. Podmínky pro život v městské části nejvíce postižené povodněmi jsou stále zoufalé.

Problém není jen s telefonickým spojením. Také obchody se dají spočítat na prstech jedné ruky. Nefungující topení se lidé snaží alespoň částečně nahradit přímotopy, jejichž provoz je velmi drahý. Mnohdy jde v Karlíně přímo o lidské životy.

"Žije tu hodně starých lidí, kterým je přes osmdesát let. Telefony jim nejdou, s mobilem oni už se prostě zacházet nenaučí. A pak se bohužel stane, že včas nezjistíme například infarkt nebo mozkovou mrtvici," líčí hrůznou situaci v Karlíně praktická lékařka Jaroslava Čiháková. Její kolegyně přikyvuje.

Čekárna před ordinací je nacpaná k prasknutí, lidé jsou nevrlí. "Zase je to tu na tři hodiny. Já se na to vykašlu. A to je pořád," brblá nervózně jeden z pacientů.

Čiháková potvrzuje, že lidé jsou neurotičtí, a zhoršují si tím i svůj zdravotní stav. "Stále narážejí na nějaké problémy. Občas jsou to maličkosti, ale když se sečtou, tak se lidé hroutí. A tady nefunguje nic," říká Čiháková. "Musela jsem dokonce dvakrát kupovat silné ponožky, když se mi babička svěřovala, že je jí zima na nohy," dodala.

Vedoucí místní pečovatelské služby Eva Fantová popisuje, jak musí pečovatelky tahat velké tašky s nákupy z Palmovky. "Služby tu nejsou, my se snažíme zajistit, co se dá," tvrdí. Leona Svobodová ze společnosti Člověk v tísni však dodává, že ani pečovatelky nestačí všechno zajistit. "A ne každý může přijít k nám do maringotky na Karlínské náměstí, když něco potřebuje," říká.

Mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha slibuje, že do 20. listopady by měly být telefony zapojeny. "Pak už zbudou jen jednotlivé linky," tvrdí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video