Ministryně obrany Karla Šlechtová na Velitelském shromáždění Armády ČR (13. 2. 2018)

Ministryně obrany Karla Šlechtová na Velitelském shromáždění Armády ČR (13. 2. 2018) | foto: František Vlček, MAFRA

Zdravověda, horský terén i vlastenectví. Nový školní předmět už má osnovy

  • 285
Ministryně obrany Karla Šlechtová prozradila další detaily nového předmětu, který chce ještě v tomto volebním období dostat do základních i středních škol. Nová branná výchova ve školách by se mohla konkrétně jmenovat „civilní příprava obyvatel“. Případně by se tam ještě nějak doplnila slova „k ochraně státu“.

Slovo „branná“ ministryně v názvu určitě mít nechce, protože by příliš připomínal podobný školní předmět za komunistické éry. Při něm děti nacvičovaly třeba i průchod zamořeným územím po atomovém výbuchu.

„Uvažuji o tom, že by to byla jedna hodina za čtrnáct dní,“ řekla ve čtvrtek Šlechtová. Koncepci předmětu už měsíc a půl připravují společně úředníci ministerstev školství a obrany.

Podle Šlechtové výchovu podporuje i sociální demokracie, která s hnutím ANO vyjednává o koalici. V těchto dnech experti obou stran otevřeli i kapitolu obrana. Ministryni Šlechtovou k nápadu inspirovaly výzkumy, podle kterých děti absolutně nevědí, jak se chovat při teroristickém útoku.

„Určitě by se na výuce podílela i horská služba, aby se děti naučily, jak se chovat v horách. Byla by tam zdravověda. Vojáci by dětem vyprávěli o tom, co obnáší vojenská přísaha,“ prozradila Šlechtová, která chce dětem vštěpovat i vlastenectví. Ve hře bylo ostatně i jméno „vlastenecká výchova“.

Zátěž, kravina. Ředitelé škol nechtějí hodiny „branné výchovy“ navíc

Pedagogové především namítají, že školáci už mají i tak nabitý rozvrh a žádný nový předmět už se do něj nevejde, takže by se musel nějaký ubrat (více podrobností čtěte v článku Šlechtová chce nový školní předmět, děti se mají učit bránit vlast).

Na druhou stranu, ani opozice předem Šlechtové výchovu neodmítá. Je jí nakloněna i předsedkyně branného výboru ve Sněmovně Jana Černochová z opoziční ODS.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue