Předseda vlády v demisi Andrej Babiš a ministryně obrany Karla Šlechtová na...

Předseda vlády v demisi Andrej Babiš a ministryně obrany Karla Šlechtová na Velitelském shromáždění Armády ČR (13. 2. 2018) | foto: František Vlček, MAFRA

Babiš náklady cest ministrů nezveřejní. Šlechtová považuje kauzu za kampaň

  • 262
Premiér Andrej Babiš se nehodlá vracet k nákladům na zahraniční cesty jednotlivých ministrů. Vyúčtování si nechal zpracovat poté, co jej k tomu vyzvala exministryně obrany Karla Šlechtová. Ta se kvůli využívání VIP salónků na letišti dostala pod tlak a v nové vládě o křeslo přišla. Šlechtová naznačuje, že ji noviny „odstřelily“ na zadání.

V květnu se kolem tehdejší ministryně obrany v odstupujícím kabinetu Karly Šlechtová rozvířila „kauza“ útrat za letištní VIP salónky. Lidové noviny, patřící do svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO), o Šlechtové publikovaly články, že jako ministryně pro místní rozvoj na letišti využívala salónky, za něž stát zaplatil 300 tisíc korun.

Už tehdy si ministryně stěžovala, že čelí mediálnímu honu. „Je mi to trochu líto, protože tyto noviny přece jen patří do svěřeneckého fondu pana předsedy vlády, za kterého já jsem kandidovala,“ podotkla. Naopak se bránila, že využitím salónku šetřila čas a finance (podrobnosti v tomto článku).

V médiích pak Babiš svoji ministryni Šlechtovou káral, že plýtvala penězi občanů. „Máme zůstat při zemi a myslet na to, že nás platí daňoví poplatníci,“ řekl a dodal, že se snaží apelovat na ministry, aby šetřili.

Šlechtová zkritizovala novináře a předložila své výpočty

Nicméně rozzlobená Šlechtová se nedala a žádala Babiše, aby prověřil náklady na cesty všech ministrů. Premiér ji vyslyšel, vyúčtování chtěl mít na stole do konce května. Od té doby vznikla nová vláda, kde se už jméno Karly Šlechtové neobjevilo.

Exministryně a stále ještě poslankyně za ANO Šlechtová se ke své „kauze“ vrátila minulý týden na svém facebookovém profilu. V něm zveřejnila vyčíslení zmíněných cest a uvedla, že Lidové noviny (LN) dostaly úkol na ni něco najít. „Zajímavé, že LN nezveřejnily cesty mé předchůdkyně za dobu její funkce 10 měsíců a zveřejnily jen mé lety. A mnozí vědí, že vévodit titulní stránce LN několik týdnů, nejspíš není jen tak,“ naznačila.

Šlechtová přidala i vlastní výpočty, které podle ní ukazují, že celá věc byla nafouknutá. „Jednalo se o 26 letů, z toho po Evropě 17, mimo Evropu 9. Počet osob na těchto 26 letech byl 64,“ shrnula. „Rychlejší odbavení jen pro mou osobu za 26 letů za 3 roky bylo 120 220 Kč, zbylé byly ostatní osoby cestující se mnou v delegaci. Průměr rychlého odbavení na jeden let tak činí 4 700 Kč na jednu osobu,“ spočítala.

Babiš: Nebudeme se k tomu vracet, je to minulost

Trvá navíc na tom, že pro Českou republiku „se svým týmem a dalšími zachránila 100 miliard Kč, zvýšila prestiž naší země v EU a také v OSN“. „Mé cesty – 26 letů za 3 roky ve funkci ministryně pro místní rozvoj nebyly pro parádu. Časové posuny, návraty do Čech, okamžitě na jednání vlády či PSP. Jsem ráda za vše, co jsem učinila a nezměnila bych ani nezrušila vůbec nic,“ uzavřela Šlechtová svůj příspěvek.

Vyúčtování cest ministrů své první i Sobotkovy vlády Babiš už má k dispozici. Zveřejnit je však nehodlá. Výdaje Šlechtové v kontextu útrat jiných ministrů si tak veřejnost neporovná. „Do minulosti se vracet nechci. Jednalo se o ministry bývalé koaliční vlády a vícero z nich nebyli v úřadě celé funkční období, takže údaje těžko porovnat,“ vysvětlil v SMS zprávě pro iDNES.cz předseda vlády.

„Důležité je, aby nová vláda, noví ministři měli na paměti, že se mají racionálně a neplýtvat penězi daňových poplatníků,“ míní Babiš. Redakce iDNES.cz oslovila Karlu Šlechtovou s žádostí o vyjádření, poslankyně však neodpověděla.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video