Petra Pavla vyznamenává Francois Léotard, ministr obrany Francie. | foto: ČTK

Měl zkušenosti, vzpomíná velitel, který Pavla poslal zachránit Francouze

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Mise UNPROFOR v bývalé Jugoslávii ukázala hrdinství vojáků československého praporu při záchranné operaci ze základny Karin. Francouzi se ocitli pod těžkou dělostřeleckou palbou bez možnosti ústupu. O akci, při které se přesně před třiceti lety mimo jiné vyznamenal budoucí prezident Petr Pavel, vypráví generál ve výslužbě Karel Blahna. Ten tehdy praporu velel.

V době působení v Jugoslávii už Československo neexistovalo, ale československý prapor byl rozdělen až tři měsíce poté. V době války, v níž stál často soused proti sousedovi, to bylo nemyslitelné. Jak se může jeden národ s druhým rozejít pokojně, bez války – a jiné prolévají krev?

„Hodně místních nechápalo, že fungujeme bok po boku bez zášti a nenávisti,“ říká Karel Blahna, který je nyní generálem ve výslužbě a byl prvním velitelem československého praporu v misi UNPROFOR.

„Já jsem sice dostal výzvu, že mám přijet do Prahy na to společné dekorování, ale v předvečer jsem dostal zprávu, abych tam nejel, že mě se to netýká.“

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video