Karel Novotný

Karel Novotný | foto: Karel Pešek, MAFRA

Havlíčkův náměstek, který psal o Romech a medúzách, odešel z ČSSD

Náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný skončil v sociální demokracii. V září na sebe negativně upozornil, když v diskusi na Facebooku přirovnal Romy k medúzám. Novotný se tehdy omluvil a byl potrestán výtkou a ztrátou odměn.

Na odchod Novotného z ČSSD upozornil server Aktuálně.cz. „Z ČSSD odcházím, to je pravda, ale do jiné strany přestupovat nebudu. Jsem ještě zastupitelem a radním v Mostě, ten mandát dokončím, ale poté už se nechci politicky angažovat. Budu se věnovat odborným záležitostem a tomu, co mě baví,“ řekl politik.

Novotný se nevyjádřil, zda jeho odchod ze strany souvisí s aférou kolem rasistických výroků o Romech.

Náměstek v září v diskusi na Facebooku napsal, že „cikáni jsou medúzy – otravný a k ničemu“. Komentář připojil k profilu skupiny Naštvané matky, která vystupuje proti migrantům, Romům či sexuálním menšinám. Ministr průmyslu Jiří Havlíček mu pak kvůli poškození dobrého jména resortu udělil výtku a odňal mu čtvrtletní odměny (viz Náměstek přirovnal Romy k medúzám).

Omlouváme se všem slušným čtenářům za zrušení diskuse pod článkem. Někteří ji bohužel zneužívali k opakovaným vulgárním výpadům, které už nešlo mazat jednotlivě. Děkujeme za pochopení, redakce iDNES.cz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video