Odvážná myšlenka. Politologové Karlovi Janečkovi nedávají moc šancí

  14:37
Karel Janeček je jedním z prvních lidí, kteří v letošním roce oficiálně oznámili kandidaturu na prezidenta. Politologové se ale shodují, že moc šancí nemá. Za kandidaturou vidí spíše propagaci Janečka jako osobnosti, za proklamacemi se podle nich neskrývá žádný reálný obsah.
Tisková konference matematika a podnikatele Karla Janečka, který oznámil svoji...

Tisková konference matematika a podnikatele Karla Janečka, který oznámil svoji kandidaturu na prezidenta a zahájil tak kampaň s názvem Tohle jsme my. (21. ledna 2022) | foto: Michal TurekMAFRA

„Vnímám to jako hodně odvážnou myšlenku,“ reagoval na oznámení kandidatury Karla Janečka politolog Jan Kubáček. Osobně za oznámením kandidatury vidí spíše samotnou propagaci osobnosti Karla Janečka – jeho jména, vidění světa. 

„Každý kandidát na prezidenta je totiž poměrně hodně vidět, má šanci masivní reklamy napříč republikou i skrze debatu a celou řadu veřejných událostí,“ vysvětlil.

Obdobný postoj zastávají i další odborníci. „Jde o to, jestli chce skutečně v prezidentské funkci něčeho dosáhnout, má nějaké konkrétní politické cíle a vize, nebo je to o osobnostních faktorech, že je to excentrická osobnost, která chce být vidět,“ poznamenal politolog Lukáš Valeš ze Západočeské univerzity v Plzni a dodal, že v případě Janečka jde spíše o to druhé. 

„I vzhledem k jeho předchozím aktivitám se obávám, že pan Janeček je spíše excentrik, který o sobě dává vědět, třeba velmi zajímavým způsobem partnerského života přes neméně zajímavý způsob podnikaní. Chce, aby svět a média byla zaměřena na jeho osobu,“ dodal.

Zůstává tak otázkou, zda má matematik a podnikatel vůbec šanci na to úspěch v prezidentské volbě. Podle Kubáčka se mu podaří získat 50 tisíc petičních podpisů, jeho vítězstvím si ovšem není jistý. Limitující jsou pro Janečka podle něj tři věci: kontroverzní finanční minulost, složitý rodinný život a i skutečnost, že mnohým jeho jméno nic neřekne.

Koho byste za prezidenta chtěli vy?

celkem hlasů: 5668
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pátek 28. ledna 2022. Anketa je uzavřena.

Karel Janeček je osobnost, která na sebe dokáže strhnout pozornost, ale určitě bych ho nepovažoval za kandidáta, který by měl reálnou šanci stát se prezidentem,“ uvedl Ladislav Mrklas, politolog z Cevro institutu.

„Zatím není jasné, jak to vlastně celé bude vypadat, nevidím tam vůbec žádný obsah. Člověk by určitě se spoustou věcí, které vidí na jeho webu nebo slyšel ve vystoupení, souhlasil, ale to ještě neznamená, že přináší jakákoliv řešení,“ souhlasí Mrklas. Je navíc podle něj otázkou, jestli by s uvedenými body Janeček z role prezidenta mohl něco dělat. „Přijde mi to, jako by šlo o založení nějaké politické strany nebo hnutí spíš než osobní kandidatura jednoho člověka,“ dodává.

Janeček oznámil kandidaturu na Hrad. Vadí mu lhaní, manipulace a populismus

Body podle něj Janečkovi nepřinese ani jeho veřejná prezentace názorů souvisejících s covidem-19. „Příští prezidentská volba to rozhodovat nebude, nemyslím si, že by ve společnosti existovala nějaká zásadní poptávka pro podobné politice,“ řekl.

Nejzajímavější prezidentská volba

Prezidentská volba by se měla konat na počátku příštího roku, současný prezident Miloš Zeman už funkci po dvou volebních obdobích obhajovat nemůže. Ve veřejném prostoru zaznívají jména asi tři desítek potenciálních kandidátů. 

Většina z nich dosud oficiálně účast v prezidentském klání nepotvrdila, a to včetně předpokládaných hlavních favoritů bývalého premiéra Andreje Babiše a bývalého vysokého vojenského představitele NATO a české armády Petra Pavla. Oficiálně kandidaturu oznámil například senátor Marek Hilšer, komik Miloš Knor nebo prezidentka České asociace povinných Denisa Rohanová a advokátka Klára Long Slámová. Tento týden k nim přibyl podnikatel a bývalý redaktor České televize Karel Diviš.

Podle Kubáčka oznamování dalších kandidatur přijde zejména v únoru a začátkem března. Toto období označil za „prezidentské měsíce“. 

„Potřebují čas na získání podpisů, potřebují se dostat do veřejného podvědomí, dá se čekat, že to bude trochu soutěž o to, kdo bude patřit k předním kandidátům. Bude končit zima, takže to bude nahrávat kontaktním kampaním,“ poznamenal politolog. 

S tím souhlasí i Mrklas. „V tomhle platí, že včera bylo pozdě. Pro mě je záhadou, že se ještě nic takového v masivnějším měřítku neděje. Je rok do voleb a zatím se rýsuje jako jasný kandidát pouze Andrej Babiš, a to ještě není stoprocentní,“ míní. Kandidáti podle něj potřebují čas na to dostat se do povědomí médií a společnosti, aby měli šanci.

Podle Valeše nás nicméně rozhodně čeká ta nejzajímavější prezidentská volba. „Doposud to byly všechno osobnosti, které zrodil listopad 89, ať už to byl Havel, Klaus nebo i Miloš Zeman. A tady poprvé to bude volba, kde sice minulost taky bude hrát svou roli – vedle Andreje Babiše to určitě bude i u generála Petra Pavla – ale budou to politici druhé generace, kteří se budou ucházet o tuto funkci,“ poznamenal. 

Když bohatí míří do politiky

Není to poprvé, co se o prezidentské křeslo bude ucházet podnikatel a miliardář. V poslední prezidentské volbě kandidoval například Michal Horáček, spoluzakladatel sázkové kanceláře Fortuna. V prvním kole se umístil na 4. místě. Letos se v souvislosti s volbami mluví také o Andreji Babišovi, bývalém premiérovi a šéfovi hnutí ANO.

Podle odborníků na tom není nic špatného, přestože vstupem miliardářů do politiky dochází k nerovnosti mezi kandidáty. „Pro mě je lepší, když miliardáři jsou přímí kandidáti a přímo vystupující v politice. Každý volič si tak může zhodnotit, zda je chce podpořit, nebo nechce. Je to lepší než aby to byli tajemní muži, kteří tahají za provázky a fungují jako mocenští hráči za oponou,“ poznamenal Kubáček. 

Podobný názor zastává k Mrklas. Podle něj by ovšem mělo za tím ale stát nějaké politické angažmá a jasné politické názory. „U Karla Janečka vidím jen obrovskou, ale obrovskou sebestřednost, jakou jsem snad naposledy viděl u Václava Klause někdy před pár lety,“ míní.

V první řadě by se tak podle něj mělo využívat standardních mechanismů, tedy vstupování do politiky skrze politické strany. „To, že si chce každý něco svého založit, považuji za zhoubnou záležitost. A vidíme to nejen u nás, ale i v celé řadě evropských zemí či ve Spojených státech, kde vstup Donalda Trumpa do značné míry rozložil republikánskou stranu, takže já to vnímám jako věc, která je velmi kontroverzní,“ připomněl.

Obecně pak podle něj může části voličů Janáčkovo bohatství imponovat, stejně jako jeho předešlá angažovanost v boji proti korupci, ač byla podle Mrklase do značné míry kontraproduktivní. „Je tady mýtus o tom, že ten, kdo má dost peněz, už není náchylný ke korupci,“ míní. Připomíná případ Andreje Babiše, který podle něj dokazuje, že do značné míry jde o falešnou představu.

Janeček kandidaturu oznámil v pátek na tiskové konferenci. Na svou podporu spustil projekt Tohle jsme my. Za cíl mu dává, aby na základě celospolečenské diskuse vytvořil „společenskou ústavu“ pro úspěšnou, sebevědomou a sociálně ohleduplnou budoucnost České republiky. Postavit ji chce na pěti prioritních oblastech, mezi kterými je důraz na vzdělávání, spravedlivý stát nebo zdravý a aktivní život.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

V Agrofertu kontrolují kalhotky, zda tam zaměstnankyně nemají řízek, řekl Babiš

20. března 2024  17:05

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na tiskové konferenci popřel, že by v holdingu Agrofert byli...

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

Česká muniční iniciativa je mistrovskou ukázkou psychologické operace, chválí Ukrajinci

28. března 2024  8:38

Podle ukrajinské agentury Unian je české shánění munice pro Ukrajinu mistrovskou ukázkou...

Na Česko nebo Pobaltí nezaútočíme, řekl Putin. Zaměří se na F-16 na Ukrajině

28. března 2024  7:38,  aktualizováno  8:26

Diktátor Vladimir Putin řekl na setkání s vojenskými piloty ve Tveru, že Rusko nemá zájem o...

Postřílím vás, řval na lidi ozbrojený opilec v Chebu. Zadržela ho policie

28. března 2024  8:26

Na náměstí v Chebu se ve středu odpoledne pohyboval opilý muž se zbraní a vyhrožoval lidem, že je...

Případné změny v návrhu důchodové reformy by Jurečka dělal až v parlamentu

28. března 2024  5:55,  aktualizováno  8:20

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL počítá s tím, že jeho návrh důchodové...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...