Vicepremiér Karel Havlíček po jednání vlády 4. ledna 2021 | foto: ČTK

ODS pranýřuje vládu. Situace se mění ze dne na den, hájí se Havlíček

  • 381
Poté, co v pátek vláda oznámila odklad otevření obchodů, hrne se na ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka kritika. Ten ale svůj postup hájí. Situace v „pandemické válce“ se podle něj mění ze dne na den, o dohodě s hejtmany prý nemohl mlčet.

„Věřit slibům ministra Havlíčka, je jako doufat ve vyšetření otravy v Bečvě. Nechci zlehčovat aktuální data, ale věřím, že mít srozumitelný, předvídatelný a naději dávající systém je pro boj s pandemií víc, než totální lockdown, který už nikdo nerespektuje,“ napsal třeba v pátek na svůj twitterový účet poslanec za ODS a starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha.

Podobně kriticky se vyjadřují i další politici. Třeba místopředseda ODS Martin Baxa dal dohromady časovou linii různých výroků týkajících se otevření obchodů. „Co bude zítra?“ ptá se.

Ministr Havlíček se ale kritice brání. Obchodníci podle něj věděli, že rozhodnutí musí být podložené čísly. A ta jsou za tento týden špatná, v pátek již čtvrtým dnem přesáhl denní počet nakažených 10 tisíc.

„Já si stále stojím za tím, že kdybychom ten zbytek obchodů pustili – nemluvě o dohodě s hejtmany, nemluvě o tom, že je tam riziko šíření minimální – tak že bychom to ustáli. Nicméně chápal jsem tu pandemickou situaci,“ řekl Havlíček v rozhovoru pro Radiožurnál.

Poukázal na to, že myšlenka otevřít za přísných hygienických pravidel obchody vzešla z jednání s hejtmany. Neměl tak podle svých slov jinou možnost než do médií o možnosti otevření maloobchodu mluvit. „Řekněte mi tedy, jakým způsobem se to mělo dělat, jestliže jsme veřejně jednali s hejtmany a hejtmani nám dali jasnou výzvu, ať to dotáhneme. My jsme to dotáhli s předsedou hejtmanů, panem (hejtmanem Jihočeského kraje Martinem) Kubou – to přece nemůžeme dělat samizdatově, že skončíme a řekneme, že jsme nic nedohodli,“ uvedl ministr.

Dodal, že pro otevření obchodů dělal maximum. „Jsme ale v pandemické válce a v této době se prostě ta situace mění ze dne na den,“ míní Havlíček.

Respirátory FFP2 či dvě roušky budou povinné v obchodech i veřejné dopravě

„Dootevření obchodů zásadní problém není a nebylo by, mobilita by se zvedla o pět procent. Navíc máme studii, která potvrzuje, že tyto malé obchody jsou velmi málo toxickými a šance, že by se tam výrazně šířila nákaza, je naprosto minimální,“ uvedl ale dále ministr průmyslu a obchodu.

Někdo podle něj ve vládě musí hájit zájmy hospodářského sektoru, současně ale chápe naléhavost epidemické situace. „Někdo ve vládě musí ukazovat alternativní cestu a ta cesta je, že se budeme očkovat, nosit respirátory, případně dvojité roušky, že budeme dodržovat vzdálenosti, ale že budeme nějakým způsobem existovat a fungovat. Když to nebude od příštího týdne? Ano, já to respektuji, musíme ale tuto taktiku aplikovat,“ dodal Havlíček. Sám prý bude za otevření obchodů znovu bojovat až pokud se zlepší epidemická situace.

Ministr v sobotu jednal s expertním týmem prezidenta Miloše Zemana. Na schůzce mimo jiné zaznělo doporučení, že by měl být co nejdříve spuštěn tendr na dostavbu Dukovan. „Neměli bychom nijak redukovat současné potenciální dodavatele, tedy měli bychom ho nechat co nejvíce otevřený. Neřešili jsme, jestli firma A nebo firma B, ani s ohledem na země. Shoda byla s tendrem neotálet a zajistit co nejvíce konkurenční prostředí,“ řekl po jednání Havlíček. Diskuze tak podle něj nebyla politického ani bezpečnostní charakteru.

Uvedl také, že nový program kompenzace příjmů půjde z technických důvodů na vládu až později v příštím týdnu, tedy ne v pondělí.  Chce jej totiž předložit společně s dalším programem na úhradu nákladů. Vyplácení to podle něj ale nijak neoddálí.

Dodal, že podpora podnikatelům bude muset kvůli kapacitám rozpočtu v květnu nebo červnu přejít z formy dotací na formu záruk za úvěry. „Pan prezident má představu, že bychom měli přejít k podpoře záručního charakteru, což se s ohledem na rozpočet bude pravděpodobně muset zhruba v květnu či v červnu stejně stát,“  uvedl po jednání bez dalších podrobností.

Falešné naděje, kritizuje Prouza

Za celou situaci s odkladem otevření obchodů jej ale zástupci obchodníků kritizují. Třeba prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v pátek uvedl, že slib dal podnikatelům, kteří jsou již tak ve špatné situaci, falešnou naději. „Slib vyvolal zbytečné utrácení v obchodech, které jsou na tom nejhůř,“ uvedl Prouza.

Falešné naděje. Návrh otevřít obchody vyvolal zbytečné utrácení, říká Prouza

Podobně se vyjádřil i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. „Hospodářská komora rozhodnutí respektuje. Nicméně s možností otevření přišla sama vláda,“ uvedl během pátečního briefingu Dlouhý. Podnikatelé se podle něj na znovuotevření chystali a počítali s přísnými bezpečnostními opatřeními.

Podle obou zástupců obchodníci nechávali v posledním týdnu tisknout letáky, organizovali zboží na prodejnách a podobně. „Není nic horšího, než vytvářet naději a pak ji okamžitě sebrat,“ dodal Prouza.

O tom, že by obchody mohly v pondělí 22. února otevřít, mluvil ministr Havlíček od minulého pondělka. Vše ale bylo podmíněno souhlasem vlády a stabilitou epidemické situace.

Nikdo neprokázal, že jsou obchody zdrojem nákazy, řekl Dlouhý:

19. února 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video