Havlíček chce do bezpečnosti na železnicích investovat desítky miliard

  • 132
Kvůli sérii nehod zasedla ve středu komise k bezpečnosti na železnici, kterou svolal ministr dopravy Karel Havlíček. Komise se shodla na zvýšení investic do lokálních tratí. Její členové mluvili také například o urychlení zabezpečení přejezdů. Ministr dopravy Karel Havlíček zmínil, že chce investovat desítky miliard do zjednodušení systému ETCS.

Středeční setkání navázalo na pravidelnou práci komise od roku 2018, která například navrhla monitoring licencí strojvedoucích, který je nyní před prvním čtením v Poslanecké sněmovně. 

Ministr dopravy Karel Havlíček uvedl, že má v plánu střetávat se s komisí a řešit problémy spojené s železničním provozem každých 14 dní. 

„Na nejmenších tratích by měla vzniknout ohlašovací povinnost pro strojvůdce, jízdu na dalších tratích by měla hlídat návěstidla. Dále chceme také investovat až desítky miliard korun do zjednodušení systému ETCS,“ uvedl na středeční tiskové konferenci ministr Havlíček.

Ředitel Drážního úřadu Jiří Kolář po jednání komise zmínil, že by bylo efektivní, zajistit výcvik strojvedoucích na simulátorech. Ty by měl podle Koláře vlastnit stát. 

Dále se Bezpečnostní komise pro železnice se shodla na zvýšení investic do lokálních tratí. Její členové mluvili také např. o urychlení zabezpečení přejezdů. 

Jednání se zúčastnili zástupci Ministerstva dopravy, Drážní inspekce, Drážního úřadu, Správy železnic, Českých drah či akademické obce. 

Komise si dala za cíl navrhnout řešení ohledně bezpečnosti na železničních tratích. V posledních dnech se na českých železnicích staly dvě vážné nehody. V úterý 7. července 2020 se srazily dva vlaky na trati u obce Pernink na Karlovarsku, když strojvedoucí vlaku směrem na Vary nečekal v Perninku a narazil do protijedoucího vlaku. Nehoda si vyžádala dvě oběti na životech a 24 zraněných. 

Po nehodě u Brodu částečně obnovili provoz, rychlíky jezdí přes Lysou

O týden později, v úterý 14. července, se srazil nákladní a osobní vlak na trati mezi Úvaly a Českým Brodem. Záchranáři ošetřili 31 lidí s lehčími poraněními, další čtyři lidé byli těžce zranění. Na místě zemřel strojvůdce osobního vlaku, který projel návěstidlo Stůj a narazil do vlaku čekajícího na vjezd do českého Brodu. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video