Karel Gott

Karel Gott | foto: Lenka Hatašová

Internet zaplavilo písmeno F. Lidé jím vyjadřují lítost nad Gottovým úmrtím

  • 153
Sociální sítě po smrti Karla Gotta zaplavily reakce v podobě písmene F. To, co by se některým mohlo zdát jako projev neúcty, je náhrada za zaběhlou zkratku RIP, která se do češtiny překládá jako: „Odpočívej v pokoji“. Převážně mladí lidé jí vlastně slangově vyjadřují respekt k zesnulé osobě.

Jako výraz úcty k zesnulému se F využívá od listopadu 2014, podle dat internetového vyhledávače Google získal největší popularitu na konci roku 2018.

Uživatelé sociálních sítí vyjadřují lítost nad úmrtím Karla Gotta písmenem F. (3. října 2019)

Výraz pochází z počítačové hry Call of Duty: Advanced Warfare. Střílecí videohra se odehrává v prostředí námořní pěchoty USA v roce 2054. Na jejím začátku, pojatém jako pasivní zasazování hráče do příběhu, se hlavní postava účastní pohřbu svého přítele. Vyprávění náhle přeruší pokyn „zmáčkněte klávesu F, abyste vyjádřil respekt“. Hlavní postava poté přistoupí k rakvi a položí na ni květiny.

Mezi hráči toto umělé přerušení vyvolalo pobavení. Na sociálních sítích se objevila kritika a brzy poté vtipy. V nich lidé reagovali písmenem F na cokoliv negativního. Šlo například o reakci na vybití mobilního telefonu či jídla spadlého na zem.

V průběhu doby se však z využívání písmena F jako pouhého vtipu stalo seriózní vyjádření soustrasti. Internet tak již reagoval na smrt mnoha známých osobností. Na sociální síti Reddit, která toto využití zpopularizovala, tak od středy zesnulého zpěváka Karla Gotta hromadně uctilo téměř sto lidí, další reagují na Facebooku či na Twitteru.

Přímý přenos od vily Karla Gotta na pražské Bertramce:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video