Podplukovník a pilot Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze letounů CASA

Podplukovník a pilot Karel Daňhel, klíčový svědek v kauze letounů CASA | foto: David Neff, MAFRA

Svědek v kauze CASA dostane přes 300 tisíc za zničení kariéry pilota

  • 55
Ministerstvo financí a Národní bezpečnostní úřad vyplatí Karlu Daňhelovi dohromady 312 500 korun. Daňhel je bývalý vojenský pilot a také klíčový svědek v kauze nákupů letounů CASA. Odškodnění mu ve středu pravomocně přiznal pražský městský soud. Částku ještě navýší úroky z prodlení a poplatky za soudní řízení.

Daňhel, který na generálním štábu zpracovával posudky k nákupu vojenských letounů CASA, zažaloval Českou republiku v souvislosti s tím, že v roce 2012 přišel o bezpečnostní prověrku a kvůli tomu i o práci. Požadoval celkem 400 000 korun jako nemajetkovou újmu. 

Je přesvědčený o tom, že v armádě musel skončit kvůli svému svědectví, že výběr letounů byl nevýhodný a že politici a úředníci ministerstva obrany prosadili nákup navzdory nevyhovujícím parametrům strojů.

Parkanová neuspěla se žalobou proti pokutě ve spojitosti s kauzou CASA

Podle středečního rozhodnutí musí NBÚ Daňhelovi zaplatit 240 000 korun za nezákonné odebrání prověrky, ministerstvo pak dalších 72 500 korun za neúměrně dlouhou dobu správního a následného soudního řízení, která trvala téměř šest let.

„O tom, že rozhodnutí o odebrání prověrky je rozhodnutím nezákonným, nemůže být sporu. Toto rozhodnutí vedlo k propuštění žalobce (Daňhela) ze služebního poměru. NBÚ za tyto profesní důsledky odpovídá,“ konstatoval ve středu soudce Pavel Vlach. „Žalobcova situace je z pohledu judikatury tuzemských soudů unikátní. Není nám znám jiný případ, kdy by nějaká osoba žádala o odškodnění v podobných souvislostech,“ doplnil.

Po ztrátě prověrky musel Daňhel z letectva

Daňhel vstoupil do armády v roce 1990 jako rotmistr a postupně se vypracoval na jednoho z nejmladších podplukovníků v letectvu. Byl na misi v Afghánistánu, sbíral pochvaly a kladná hodnocení. Kvůli ztrátě prověrky byl propuštěn po 22 letech služby - tvrdí, že krátce předtím, než měl být povýšen na plukovníka.

Pilot u soudů uvedl, že rozhodnutí NBÚ nenávratně zničilo nejen jeho profesní, ale i rodinný život. Kvůli pošramocené pověsti nemohl nikde sehnat kvalifikovanou práci a živil se skládáním krabic v obchodním domě. Kolegové i známí se mu prý vysmívali. Návrat do pozice pilota a instruktora podle něj již není reálný, protože odpovídající výcvik trvá 13 let. Odvolací soud dal ve středu Daňhelovi zapravdu v tom, že následky odebrání prověrky pro něj byly fatální.

Bývalý voják řekl, že v jiném soudním řízení se domáhá ještě náhrady hmotné škody. Ušlý zisk s právníkem vyčíslili na zhruba 7,5 milionu korun. Daňhel dále uvedl, že mu nejde o peníze, ale o princip. V současné době ho živí jeho demoliční firma a návrat do armády si už vzhledem k okolnostem neumí představit.

NBÚ trval na tom, že prověrku odebral kvůli hrozbě bezpečnostního rizika. Požadovanou částku navíc označil za nepřiměřenou. Rozhodnutí o odebrání prověrky zdůvodnil úřad tím, že Daňhel dlouhodobě pracoval proti zájmům České republiky v oblasti ekonomiky a obrany. Pilot to odmítá jako nesmysl. Poukázal na to, že jeho posudkům k letounům CASA dal zapravdu i Nejvyšší kontrolní úřad, když zjistil ohledně výběru strojů některá pochybení.

Daňhel v minulosti uvedl, že kvůli svému svědectví v trestní kauze CASA čelil výhrůžkám. Se svědectvím spojuje také to, že byl v minulosti obžalován - a následně osvobozen - z pohlavního zneužití patnáctileté dívky. Za obviněním, za něž mu hrozilo až desetileté vězení, stálo podle Daňhela Vojenské zpravodajství. Na ministerstvu spravedlnosti vysoudil za toto nezákonné stíhání 400 000 korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video