Pražský zastupitel Karel Březina (24. listopadu 2016)

Pražský zastupitel Karel Březina (24. listopadu 2016) | foto: Milan Nosek, iDNES.cz

Březina si na ministerstvu vydělal 212 tisíc, záznamy o jeho práci nejsou

  • 111
Pražský zastupitel Karel Březina, který figuruje v kauze dotací na sport, si jako poradce na ministerstvu školství vydělal od loňského léta 212 tisíc korun. O jeho práci na úřadě ale neexistuje žádný záznam, služby prý poskytoval formou ústní konzultace, informoval server iRozhlas.cz. Ministerstvo nyní s Březinou ukončilo dohodu o pracovní činnosti.

Březina radil na ministerstvu od července 2016 (více čtěte zde). Za svou práci měl podle dohody dostávat 400 korun na hodinu, jeho pracovní doba činila podle ministerstva maximálně dvacet hodin týdně, uvedl iRozhlas.cz.

Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím server žádal kopie dohod o pracovní činnosti i výstupů, které Březina odevzdal. Žádné ale neobdržel.„Co se týče předmětu výkonu práce, poradenská činnost byla prováděna formou ústních oponentur a konzultací,“ odpověděla ředitelka odboru právního a správního Martina Postupová.

Ministerstvo při začátku Březinova angažmá uvedlo, že bude mít na starosti komunikaci s regiony, Březina tehdy uvedl, že bude zasahovat i do sportu. Náplní jeho práce byla podle resortu „poradenská činnost v oblasti sportu a tělovýchovy, včetně přípravy analytických materiálů k vybraným tématům v této oblasti.

Březina na dotazy ke své činnosti na ministerstvu nereagoval, má vypnutý telefon. „Klient je po výslechu a byl propuštěn ze zadržení,“ řekl ve čtvrtek serveru Březinův advokát Vojtěch Novotný. Bližší informace neposkytla ani ministryně školství Kateřina Valachová.

Pražského zastupitele kvůli kauze dotací ministerstva ve středu zadržela a vyslýchala policie. K zadrženým patří i náměstkyně Valachové Simona Kratochvílová (o jejím odvolání a vzetí do vazby čtěte zde), bývalý šéf odboru sportu ministerstva Zdeněk Bříza, místopředseda Fotbalové asociace České republiky Miroslav Pelta, kterému státní zastupitelství kvůli zneužití dotací navrhlo vazbu, nebo předseda České unie sportu Miroslav Jansta.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video