Kardinál Miloslav Vlk odhalil v Praze pomník kardinála Josefa Berana. (7. prosince 2009)

Kardinál Miloslav Vlk odhalil v Praze pomník kardinála Josefa Berana. (7. prosince 2009) | foto: Michal Doležal, ČTK

Kardinál Vlk odhalil v Praze pomník arcibiskupa Josefa Berana

  • 7
Kardinál Miloslav Vlk odhalil před budovou pražské Katolické teologické fakulty v Dejvicích pomník kardinála Josefa Berana a požehnal mu. Beran, od jehož smrti letos uplynulo čtyřicet let, byl podle pražského arcibiskupství významnou postavou českých dějin a symbolem odporu proti komunistické totalitní moci.

"V době, kdy naši vlast začala pokrývat zátopa nenávisti a lži komunistické ideologie a mnoho současníků toto obrovské nebezpečí nevnímalo, arcibiskup Beran to svým duchovním zrakem jasně chápal," prohlásil při odhalení sochy Vlk.

"Tomuto nebezpečí se celou bytostí před zraky církve i celé veřejnosti s odvahou a rozhodností pevně postavil, aby hájil duchovní hodnoty dobra, lásky a pravdy," dodal.

Kardinál při slavnostním ceremoniálu zdůraznil, že požehnání pomníku znamená, že církev sochu odevzdává veřejné úctě. "Pořízení a požehnání pomníku je důstojnou poctou pražskému arcibiskupu kardinálu Beranovi při příležitosti 40. výročí jeho úmrtí," řekl.

Odhalení sochy, která znázorňuje klečícího kněze před otevřenou kamennou bránou, přihlíželo více než sto lidí. Pomník je dílem sochaře Stanislava Hanzíka, který má za sebou již několik úspěšných zakázek pro církev. Pomník začal vznikat letos v květnu, kdy Vlk požehnal jeho základní kámen.

Pražský arcibiskup Beran

Kardinál Beran se stal pražským arcibiskupem roku 1946 po návratu do vlasti z koncentračního tábora v Dachau, kde byl vězněn po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Po převratu v roce 1948 se odmítl podřídit komunistickému režimu. O rok později ho státní bezpečnost zatkla a byl po dva roky vězněn v pražském Arcibiskupském paláci.

V roce 1965 byl Beran jmenován kardinálem, komunistický režim ho ale přinutil opustit Československo. Poté se Beran v Římě zapojil do činnosti druhého vatikánského koncilu. Když v roce 1969 zemřel, byl na přání papeže Pavla VI. pochován do krypty chrámu sv. Petra v Římě, kde jsou pohřbíváni téměř výlučně papežové.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video