Mše na Zelený čtvrtek v Katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha, které se...

Mše na Zelený čtvrtek v Katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha, které se dotkla koronavirová opatření. (1. dubna 2021) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Covid zatrhl cestu Duky k papežovi. Předtím vir v nadsázce označil za zbraň

  • 31
Čeští a moravští biskupové se ve čtvrtek ve Vatikánu setkali s papežem Františkem, kardinál Dominik Duka s delegací začátkem týdne neodletěl, měl totiž pozitivní test na koronavirus. Informoval o tom Deník N. Mluvčí arcibiskupství Jiří Prinz pro iDNES.cz uvedl, že covid měl u Duky mírný průběh. Do Říma už jet mohl, ale protože se necítil dobře, zůstal doma.

Zatím není jasné, kdo Duku nahradí na postu pražského arcibiskupa, i o tom pravděpodobně mohl v Římě s papežem hovořit. Kardinál Duka dovršil 75 let, tedy věk, po němž církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí, už v roce 2018. Jeho nástupce vybírá Vatikán. Papež František loni Duku vyzval, aby pokračoval ve funkci, dokud nebude stanoveno jinak.

Kdy by se mohl Duka s papežem setkat v budoucnu, není jasné. Podle předsedy České biskupské konference arcibiskupa Jana Graubnera na výzvu k návštěvě Prahy papež odpověděl, že ji přijme, „až na to přijde čas“.

Právě Duka při svém kázání v katedrále svatého Víta počátkem února označil koronavirus za čínskou biologickou zbraň. Zároveň se nechal slyšet, že původ nákazy všichni vojenští specialisté znají, ale nechtějí, nebo nemohou to říci. Čínské velvyslanectví v Praze se proti tvrzení ohradilo a požadovalo omluvu.  

Odvolejte to. Čínská ambasáda se zlobí na Duku za výrok o biologické zbrani

Duka následně uvedl, že mluvil v nadsázce. „Pokud jsem o něm (koronaviru) hovořil, bylo využito známé kazatelské figury, kdy kázání je také literárním tvarem. Jde o využití hyperboly, nadsázky, která má burcovat a zvýšit pozornost posluchače,“ řekl.

Návštěva k prahům apoštolů

Biskupové jsou ve Vatikánu od začátku týdne, absolvují návštěvu ad limina apostolorum (k prahům apoštolů). Tu by každých pět let měli ve Vatikánu vykonat, aby tam podali zprávu o stavu svých diecézí. Zahrnuje setkání s papežem, modlitbu u hrobů apoštolů sv. Petra a Pavla, mše ve čtyřech papežských bazilikách a návštěvy vatikánských úřadů. Ty absolvují čeští a moravští biskupové postupně během celého týdne.

V Římě se zúčastnili také mimo jiné v českém poutním domě Velehrad vernisáže výstavy o Václavu Drbolovi a Janu Bulovi, českých kněžích, obětech komunistického režimu, který je popravil v rámci babických procesů. 

Zároveň při čtvrteční soukromé audienci předali papeži Františkovi jako dar křišťálový relikviář s ostatky svaté Zdislavy a 50 tisíc eur (1,26 milionu Kč) od věřících z Česka, které jsou určeny pro potřebné.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video