Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bělobrádek povede hradeckou kandidátku, důvěru v něj vkládají i Starostové

  17:58
Lidovce povede v Královéhradeckém kraji do podzimních sněmovních voleb předseda strany Pavel Bělobrádek. Bude i lídrem chystané společné koaliční kandidátky lidovců a hnutí STAN. V Libereckém kraji se do čela společné kandidátky postaví poslanec starostů Jan Farský. V sobotu o tom rozhodly krajské konference KDU-ČSL.

Lidovce povede v Královéhradeckém kraji do podzimních sněmovních voleb předseda strany Pavel Bělobrádek (na snímku z 8. října 2016) | foto: ČTK

Bělobrádka do čela kandidátky podpořila krajská konference lidovců v Dobrušce jednomyslně. Dvojkou za předsedou strany by měl být zástupce STAN, a to starosta Nové Paky Josef Cogan. Dál by měla být kandidátka složena metodou zipu, uvedli krajský předseda KDU-ČSL Vladimír Derner a krajský tajemník STAN Miroslav Sazeček.

Na poslance sází i další strany

I ostatní parlamentní strany v hradeckém kraji do čela kandidátek vysílají současné poslance. Lídrem ČSSD by měl být poslanec, starosta Náchoda a místopředseda strany Jan Birke. ODS povede poslanec a trutnovský starosta Ivan Adamec a KSČM bude mít v čele poslance a krajského zastupitele Zdeňka Ondráčka.

Ostatní velké strany v hradeckém kraji zatím jména svých lídrů neoznámily. Hnutí ANO by mělo jméno krajského lídra navrhnout do 15. května. Jméno lídra zatím neoznámila ani TOP 09.

Na volby se chystají i menší strany. Jméno lídra v hradeckém kraji oznámila například Česká pirátská strana, kterou do voleb povede trutnovský zastupitel Martin Jiránek.

Za KDU-ČSL budou na předních místech figurovat náměstkyně hradeckého primátora Anna Maclová, hudebnice z Trutnovska Anežka Mišoňová a ředitelka hradeckého diecézního centra pro seniory Veronika Čepelková.

Starostu Nové Paky na Jičínsku Cogana podle Sazečka již dříve jako svého lídra nominoval krajský sněm starostů. Cogan byl v letech 2010 až 2013 poslancem zvoleným na kandidátce TOP 09. Starostové souhlasí s tím, aby lídrem společné kandidátky lidovců a STAN byl Bělobrádek.

Další pořadí za starosty pro krajskou kandidátku bude teprve stanoveno. Předpokládá se, že na čelných místech by za STAN mohli figurovat starosta Vrchlabí Jan Sobotka, starosta Hořic Aleš Svoboda a starostka Železnice na Jičínsku Dana Kracíková.

Bělobrádek, který je místopředsedou vlády a bydlí v Náchodě, lidovce vedl do voleb v hradeckém kraji již ve volbách v roce 2013. Tehdy lidovci kandidovali sami a v kraji získali 6,79 procenta hlasů a jeden poslanecký mandát. Skončili na sedmém místě za vítězným hnutím ANO a dále za ČSSD, KSČM, TOP 09, Úsvitem a ODS. Nyní bude muset koalice lidovců a STAN získat k postupu do Sněmovny nejméně deset procent hlasů.

22.dubna 2017 v 13:52, příspěvek archivován: 22.dubna 2017 v 18:24

Děkuji delegátům krajské a nominační konfer. KHK KDU-ČSL za vyslovení plné podpory v primárních volbách mně i postupu předsednictva se STAN

V Libereckém kraji se do čela postaví Farský

Kandidátku v Libereckém kraji by pak měl vést poslanec STAN Jan Farský. Krajská konference v lidovců v Jablonci jako dvojku nominovala Václava Zahrádku ze Semil, který zvítězil v krajských primárkách. Vše ale ještě může být jinak, musí ho potvrdit stranické výbory, a tak můžou nastat změny, není vyloučen ani kandidát zvenčí, upozornil však krajský předseda Václav Nosek.

Zelení vyšlou Novákovou

Jméno lídra pro podzimní parlamentní volby v Libereckém kraji dnes oznámili také zelení. Jejich kandidátku povede někdejší státní zástupkyně z Jablonce Věra Nováková. Známá je v souvislosti se stíháním Martina Konvičky z Bloku proti islámu nebo jako iniciátorka petice proti návratu Renaty Vesecké do čela Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové.

O zástupci starostů Farském v čele společné kandidátky nejsou podle Noska spory. „Respektujeme dohodu a bereme to jako jasnou věc, první místo STAN nezpochybňujeme. Výsledky starostů v Libereckém kraji jsou jasné z krajských voleb. Žádná dohoda ale zatím není, domluvili jsme se, že jednání zahájíme až po našich primárkách a dnešní konferenci,“ dodal Nosek.

Po jednáních KDU-ČSL a STAN ve Zlíně, kde lidovci žádají dvě místa v čele kandidátky, se objevily informace, že v Libereckém kraji by měla na oplátku připadnout první dvě místa starostům. „Oficiálně žádnou takovou zprávu nemáme,“ řekl Nosek. Podobně se vyjádřil Farský, který je za STAN pověřen vyjednáváním. „Máme ale koaliční smlouvu, a pokud by se to někde v rámci republiky recipročně měnilo, tak jsme první na řadě jako kraj. Takovou sílu jako v Libereckém kraji nemají starostové nikde jinde v republice,“ řekl.

Kdo by byl v takovém případě dvojkou společné kandidátky však sdělit nechtěl. „Nejprve bych to sdělil KDU-ČSL,“ dodal Farský.

Debatovalo se i v Praze

O volební spolupráci se STAN v sobotu debatovala také pražská krajská konference lidovců. Už na začátku dubna rozhodli ve vnitrostranických primárkách, že jejich kandidátku v podzimních volbách povede ministr kultury Daniel Herman. Konečná podoba pražské kandidátky ale ještě není jasná, protože STAN chtěl v Praze jako lídra svého předsedu Petra Gazdíka.

Delegáti pražské konference lidovců si tak v sobotu především volili vedení. Tajemnice strany Miroslava Mencová uvedla, že na další dva roky je povede dosavadní předseda krajské organizace a pražský radní Jan Wolf. Delegáti vybrali také čtyři nové místopředsedy, čtyři další členy předsednictva a nové členy městského výboru. „Máme do voleb dobře našlápnuto,“ napsal na Twitteru Herman. Wolf získal 70 hlasů z 83.

Pražskou organizaci lidovců řídí devítičlenné předsednictvo, za místopředsedy delegáti vybrali Pavla Mareše, Mariána Hoška, Daniela Kajpra a Jana Čižinského. První tři z nich posty obhajovali, Čižinský nahradí dosavadní místopředsedkyni Danielu Rázkovou. Dalšími členy předsednictva se stali Daniela Rázková, Tomáš Kaplan a Jan Martínek. K předsednictvu patří i tajemnice Mencová. Delegáti konference rozhodli i o dalších 22 členech pražského městského výboru. Má 31 členů, z toho devět tvoří předsednictvo.

Lidovci půjdou do voleb společně se Starosty:

20. dubna 2017

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

Eurokomisařka podpořila českou výjimku, Babiš mluvil o pofiderní garanci

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Přímý přenos Šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ve Sněmovně mluví o migračním paktu Evropské unie jako o...

Je velmi nebezpečný, říká žalobce. Za pokus o vraždu chce pro mladíka 18 let

18. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  11:55

Osmnáctiletý trest vězení navrhuje státní zástupce pro devatenáctiletého Ukrajince Viktora...

Nesvítilo se tam, řekl policistům muž, který se vloupal do domu střelce z fakulty

18. dubna 2024  11:51

Po čtyřměsíčním pátrání policie zadržela muže podezřelého z vloupání do dvou domů v Hostouni na...

Chorvatské volby po vyhrocené kampani vyhrála proevropská vládní strana HDZ

18. dubna 2024  6:23,  aktualizováno  11:33

Chorvatské parlamentní volby vyhrála středopravá vládní strana Chorvatské demokratické společenství...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...