Miroslav Kalousek při nominačním projevu na předsedu TOP 09

Miroslav Kalousek při nominačním projevu na předsedu TOP 09 | foto: Yan Renelt, MF DNES

TOP 09 vyšle do senátních voleb komunální politiky, učitele i šlechtice

  • 122
Strana TOP 09 ve čtvrtek představila prvních devět kandidátů pro říjnové volby do Senátu. Jsou mezi nimi hlavně komunální politici, například místostarosta Dymokur Tomáš Czernin, a pedagogové včetně Jiřího Růžičky, který je ředitelem pražského Gymnázia Jana Keplera.

Většinu z kandidátů, které ve čtvrtek schválilo vedení TOP 09, strana nominuje společně s hnutím Starostové a nezávislí. Náměstek jihlavského primátora Milan Kolář je společným kandidátem se Stranou zelených. Z devíti kandidátů jsou čtyři členy TOP 09, zbývající pětici tvoří nestraníci.

„Za TOP 09 kandidují do Senátu lidé s velkými lidskými i profesními zkušenosti, kteří celým svým životem garantují hodnoty programu naší strany,“ uvedl k senátorským adeptům předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Největší zkušenosti se senátními volbami má z devítky kandidátů Czernin, který se o zvolení na Jičínsku pokoušel už při minulých volbách před šesti lety. Tehdy skončil třetí se ziskem zhruba pětiny odevzdaných hlasů. Lesník a zemědělec Czernin se rovněž společně s otcem věnuje správě rodového dědictví.

Růžička bude kandidovat v Praze 6, na Českokrumlovsku to bude učitel z českobudějovického Česko-anglického gymnázia David Žák. Do klání na Táborsku se vydá výtvarník a ředitel základní školy v Malšicích Pavel Klíma. Mezi jeho soupeře by mohl patřit mimo jiné ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), který se snažil už před šesti lety překazit znovuzvolení jednomu z nejdéle sloužících senátorů Pavlu Eybertovi (ODS).

Na Ústeckoorlicku bude kandidovat starosta České Třebové a zastupitel Pardubického kraje Jaroslav Zedník, v Praze 11 její místostarosta Jakub Lepš. V Praze 10 bude nominován chirurg Jiří Holubář, senátorem za Pardubicko by se chtěl stát analytik z centra Glopolis Jiří Čáslavka, někdejší poradce bývalého šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video