(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Dalibor Puchta

Kandidáti do Senátu porušili zákon, úřad rozdal pokuty za 280 tisíc

  • 13
Dvacet pokut v celkové výši 280 500 korun rozdal Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran a hnutí těm uskupením, jejichž kandidáti se ucházeli o místo senátora. Ze stran zastoupených ve Sněmovně nedostala pokutu žádná.

Strany, hnutí, jejich koalice nebo kandidáti nesplnili povinnost oznámit úřadu adresu internetových stránek s volebním účtem nebo adresu webu s informacemi o financování volební kampaně, informoval předseda úřadu Vojtěch Weis.

Povinnost se týkala 39 politických stran a hnutí, čtrnácti koalic a devatenácti nezávislých kandidátů. „Úřad dospěl k závěru, že povinnost nesplnilo třináct politických stran a hnutí, deset koalic a osm nezávislých kandidátů,“ uvedl Weis. U dvaceti úřad sáhl k pokutě, u zbylých jedenácti dal napomenutí. Konkrétní strany úřad nejmenoval. 

Člen vedení úřadu Tomáš Hudeček upřesnil, že pokutu nedostala žádná strana zastoupená ve Sněmovně. Podle něj měly sněmovní strany splněnou povinnost ohledně účtu i webu, avšak chybovaly ve chvíli, kdy měly kandidáta ve společné koalici ještě s nějakým jiným politickým uskupením. V takové situaci účet nebo web chyběl. Úřad proto v těchto případech zvolil napomenutí.

Ve všech řízeních úřad rozhodl formou příkazu. Proti němu lze do osmi dnů podat odpor. Tím se docílí zrušení a zahájení standardního správního řízení.

Volby do Senátu se uskutečnily počátkem října. Lidé volili senátory ve 27 z 81 volebních obvodů (podrobnosti v článku ODS a STAN triumfují ve volbách do Senátu, pro vládní strany je to fiasko).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue