Hradní kancléř Vratislav Mynář | foto: Michal Šula, MAFRA

Je tu nový návrh, aby hradní kancléř musel mít prověrku pro stupeň tajné

  • 167
Kancléř prezidenta republiky by napříště měl mít povinně prověrku na druhý nejvyšší stupeň tajné. Pokud by do dvou let takovou prověrku nezískal, musel by funkci na Hradě opustit. Navrhují to jako nový zákon společně poslanci hnutí STAN a Piráti.

„ Cílem novely je zakotvit do našeho právního řádu pojistku, že kancléřem prezidenta republiky bude osoba důvěryhodná a prověřená. Pozice kancléře prezidenta republiky není ledajakou pozicí, není to ledajaký úředník,“ řekla poslankyně za hnutí STAN Věra Kovářová.

Návrh poslanci podali proto, že kancléř Vratislav Mynář stáhl správní žalobu na Národní bezpečnostní úřad kvůli tomu, že mu úřad neudělil bezpečnostní prověrku. Kancléř to zdůvodnil obavou o spravedlnost procesu.

Mynář je na Hradě s prezidentem Milošem Zemanem od jeho zvolení v roce 2013 a ačkoli Zeman zpočátku tvrdil, že bude muset získat prověrku na stupeň tajné, když ji Mynář nezískal, prezident na tento svůj slib zapomněl a svého blízkého spolupracovníka ve funci ponechal.

„Za pravdu nám dal i pan prezident, který řekl v roce 2013, že požaduje, aby kancléř o prověrku požádal, a pokud ji nezíská, odstoupí ze své funkce a on si bude hledat kancléře nového. Doufáme, že to pochopí i poslanci a naši novelu v prvním čtení propustí do čtení druhého,“ řekla Kovářová.

Podle Jiřího Ovčáčka, mluvčího prezidenta Zemana, kancléř Mynář zpochybnil nezávislost soudců Štěpána Výborného a Jana Kratochvíla. Mynář tak zůstavá dál ve funkci. Podle Hradu je plně dostačující jeho současná prověrka na nejnižší stupeň vyhrazené. To znamená, že jeden z nejbližších spolupracovníků hlavy státu nesmí dostat do ruky žádný dokument označený jako tajný a musí také zůstat za dveřmi, když se dokument označený jako tajný projednává.

Komunisté návrh opozičních stran nepodpoří„My si myslíme, že není nutná taková právní úprava. Takovýto návrh zákona bychom s velkou pravděpodobností nepodporovali,“ řekl iDNES.cz místopředseda KSČM Stanislav Grospič.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video