Kampaň přitvrzuje, ČSNS dokonce krade

  • 46
Čtrnáct dní před parlamentními volbami začíná v kampani přituhovat. Objevují se špinavosti na politické konkurenty a strany jsou ochotny udělat prakticky cokoli, aby se dostaly na přední stránky novin. Česká strana národně sociální dokonce neváhala krást, aby na sebe upozornila. A ještě se k tomu hrdě hlásí. Během úterního diskusního pořadu v České televizi kdosi z řad ČSNS ukradl mikrofon za padesát tisíc korun.

"Ano, sebrali jsme ho my," přiznal včera šéf ČSNS Jan Šula. "Byla to snaha upozornit veřejnost na nedemokratický přístup médií, včetně ČT, k malým stranám." Šula si přitom vůbec nedělá hlavu z toho, že někdo z jeho lidí porušil zákon: "Ať nám policie dokáže, kdo to byl."

Terčem diskreditace se zase stala předsedkyně Unie svobody Hana Marvanová. Dosud neznámý pisatel tento týden rozeslal novinářům elektronickou poštou dopis, v němž barvitě líčí údajné milostné vztahy Marvanové. Označuje ji za bezskrupolózní dračici, která cynicky ničí své milence.

Ať už je autorem dopisu kdokoli, velmi se snažil vyvolat dojem, že jde o vnitrostranický útok na Marvanovou. Takový atak by podle expertů ve svém důsledku uškodil Koalici, protože by posílil spekulace o její nejednotě.

Pod hanopisem je totiž podepsán Martin Sekal, což je shodou okolností trojka na ústecké kandidátce Koalice. Sekal však striktně popřel, že by měl s dopisem cokoli společného.

"Je to nesmyslný podvrh. Kdybych měl něco proti paní předsedkyni, veřejně bych s tím vystoupil," řekl Sekal. Finišující kampaň s sebou nese i velkou nervozitu ve volebních štábech stran. Nejužší týmy zasedají prakticky denně a horečně vymýšlejí, čím na poslední chvíli zaujmout.

Jak láká voliče ČSNS?
Přes ukradený mikrofon

Česká strana národně sociální se rozhodla zaujmout voliče, ať to stojí co to stojí. Její šéf Jan Šula je dokonce ochoten riskovat i trestní stíhání.

Šulovi hrozí oplétačky s policií proto, že někdo z jeho lidí při úterním natáčení pořadu České televize Bez imunity ukradl mikrofon.

Jan Šula včera přiznal, že krádež zorganizovala ČSNS, odmítá však prozradit jméno zloděje. Policejní inspektor Miroslav Mikuš říká, že v takovém případě bude mít problém právě Šula. A to bez ohledu na to, že ČSNS mikrofon včera televizi poslala nazpátek.

„Pokud zná jméno toho, kdo ten mikrofon vzal, a neřekne mi je, dopustí se trestného činu nadržování,“ uvedl Mikuš, který případ vyšetřuje.

Janu Šulovi to zjevně vůbec nevadí. Je mu jedno i to, že krádeží telefonu se někdo z jeho strany dopustil trestného činu.

„No, určitě to je v rozporu se zákonem, ale společenská nebezpečnost našeho jednání je zanedbatelná v porovnání s tím, co jsme naším činem sledovali,“ tvrdí Šula, který až do roku 1995 řídil policejní protikorupční službu.

Říká, že jejich cílem bylo upozornit, jak média diskriminují malé strany a nedávají jim prostor: „V pořadu Bez imunity byla naše zástupkyně, a ačkoli měla celou dobu mikrofon, moderátor ji vůbec nevyvolal. Jak jinak upozornit na nedemokratičnost médií, než takto.“

Ačkoli ČSNS tvrdí, že jim nešlo o vlastní zviditelnění, jejich další krok v této kauze svědčí o opaku. Strana se totiž rozhodla, že mikrofon vrátí.

Ovšem nikoli majiteli, České televizi, ale přes redakci Blesku. „Kdybychom jej vrátili do televize, nemáme jistotu, že by se to veřejnost všechno dozvěděla,“ prohlásil Šula.

Kampaň finišuje, nervozita uvnitř stran sílí
Předvolební boj se přiostřuje. Strany chystají velké finále a překvapení, kterými hodlají přebít trumfy konkurence. Všem jde v podstatě o totéž: dosáhnout na hlasy váhajících voličů, kterých je podle posledních průzkumů 19 procent.

Čím víc se blíží 14. červen, kdy se otevřou volební místnosti, tím je patrnější i nervozita politiků a lidí, kteří mají ve stranách kampaň na starosti. "Kdo říká, že ho to nechává úplně chladným, tak je neupřímný. Jde o hodně," přiznává místopředseda ČSSD Stanislav Gross.

Volební štáby nyní horečně vymýšlí, čím na poslední chvíli zaujmout, zda a jak změnit strategii posledních čtrnácti dnů kampaně. ČSSD například omezila tiskové konference, protože zjistila, že už příliš netáhnou.

"Hledají se bomby a tečky, které mají dosavadní výsledky zvrátit k lepšímu. Takové věci mají jediný cíl: dostat se s něčím senzačním do novin a zviditelnit se," popisuje finále kampaní kandidát Koalice Vladimír Mlynář, který už jich několik absolvoval.

Všechny strany přitom tají, co přesně chystají, každá však slibuje velkolepé překvapení. Kromě toho se prakticky každý den scházejí klíčoví lidé volebního štábu, což je zhruba pět lidí ze strany a případně z najaté agentury. "Funguje u nás systém, kdy jsme v podstatě okamžitě v on-line spojení s klíčovými představiteli strany a štábu. Je to třeba kvůli krizovým situacím," popisuje člen štábu jedné ze stran.

Takovou krizovou situací byla pro ODS tento týden například demise primátora Jana Kasla, kdy bylo nutné zajistit, aby všichni představitelé strany ve svých reakcích vystupovali jednotně. Kaslova rezignace ovšem zaměstnala i ostatní strany, které přemýšlely, zda toho nějak mohou využít, či nikoli.

"Je pravda, že jsme se tímto případem zabývali," uvedl Andrej Surňak z agentury, která pracuje pro ČSSD. Ačkoli všechny strany popírají, že by se v předvolebním klání uchýlily k podpásovým úderům, přesto už to kdosi zkusil a "vypálil" proti Koalici.

Neznámý autor novinářům e-mailem rozeslal hanopis na Hanu Marvanovou, který se tváří, jako by jeho autorem byl člověk z Unie svobody. Dopis je podepsán jménem kandidáta unie Martina Sekala, jenž jeho autorství kategoricky popírá.
V elektronickém dokumentu, který Marvanovou kritizuje za údajné psychické týrání partnerů, jsou navíc další záznamy, podle nichž by měl být vypracován v unii.

Počítačový odborník Pavel Houser z časopisu Computer World však říká, že ani to není důkaz o tom, kdo je skutečný autor: "Tyto záznamy se dají lehce zfalšovat." Pro Koalici přitom na rozdíl od ODS a ČSSD nepracuje žádná agentura, která by informace o podobném útoku dokázala včas zachytit a minimalizovat jeho škody.

"Z pohledu toho dopisu si myslím, že to není ideální, když takovou agenturu nemáme," konstatovala Marvanová. Místo agentury se Marvanová obrátila na přátele, aby zkusili pisatele vypátrat.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video