Kampaň HateFree vyvolávala i nenávistné reakce

Kampaň HateFree vyvolávala i nenávistné reakce | foto: La Bibiche

Nejvíc nenávisti je k Romům, zjistil projekt HateFree. Dostane bratříčka

  • 802
Nejsilnějším terčem nenávisti zůstávají Romové, negativních příspěvků vůči nim na internetu je víc, než vůči uprchlíkům, zjistil projekt kampaně HateFree Culture. Náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková poslancům v úterý řekla, že na jaře příštího roku začne nová kampaň zaměřená proti rasismu a projevům nenávisti.

„Nabídka je ze strany norských fondů, zda by Česká republika chtěla realizovat podobnou kampaň, a my jsme řekli, že ano, že bychom chtěli podobnou kampaň realizovat. O podobě kampaně se budeme bavit v průběhu tohoto roku,“ řekla iDNES.cz po jednání podvýboru pro lidská práva náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková. Původní HateFree skončí na konci dubna, ale i pak bude část aktivit pokračovat.

Norské fondy si ale také vybraly 15 zemí Evropské unie a Česká republika je jednou z nich, do níž by peníze na kampaň podobnou HateFree Culture mohly jít.

Kampaň HateFree Culture byla spuštěna v listopadu 2014, finance získávala z osmdesáti procent právě z takzvaných norských fondů. Celkem stála 40 milionů, z toho tedy 32 milionů bylo od Islandu, Lichtenštejnska a Norska a osm milionů z českého státního rozpočtu. Kolik peněz by mohlo jít na novou kampaň, není zatím jasné.

Náměstkyně ministra pro lidská práva Martina Štěpánková a Radek Jiránek, ředitel Odboru pro sociální začleňování z Úřadu vlády před poslanci mluvili o projektu HateFree

Kampaň fungovala například na sociálních sítích. „Vyvracení hoaxů bylo velkou aktivitou HateFree Culture. Do současnosti se jich podařilo vyvrátit 120. Spolupracujeme s Akademií věd, univerzitními pracovišti, policií,“ řekl Radek Jiránek, ředitel odboru sociálního začleňování z Úřadu vlády, který Štěpánkovou za poslanci doprovázel.

To, že boj proti hoaxům je nutný i ve Sněmovně, ukázal komunista Leo Luzar, jenž zástupcům ze sekce pro lidská práva argumentoval údajným příspěvkem z facebookové stránky kampaně, kde pod heslem „Stop bezdůvodnému násilí“ byl znázorněn chlapec s pomlázkou a dívka. „To jsou národní tradice země a vy to máte jako stop bezdůvodnému násilí,“ divil se Luzar. Štěpánková s Jiránkem mu vysvětlili, že šermuje parodickou stránkou.

V počtu negativních příspěvků vedou Romové nad uprchlíky

„Chtěl bych taky opravit jeden mýtus, který se šíří. Stále na internetových diskusích vedou Romové jako ti, vůči kterým je nejvíce nenávistných projevů. Ani uprchlická krize, která se České republice vyhnula, nezastínila to, že Romové jsou dominantním tématem,“ uvedl před poslanci Jiránek.

Osmdesát procent příspěvků na adresu Romů je v diskusích negativní, zatímco u uprchlíků to bylo negativních 75 procent příspěvků i v době nejvypjatější diskuse. Tato informace překvapila i šéfku podvýboru Markétu Adamovou z TOP 09.

Pod hlavičkou kampaně HateFree Culture vznikaly další aktivity, třeba udělování značky HateFree Zone místům, která jsou otevřená komukoliv bez ohledu na etnickou či jinou příslušnost. Na fasádách některých pražských kaváren a obchodů zapojených do kampaně HateFree se loni v dubnu objevily nacistické symboly a výhružné nápisy. Policie z činu obvinila pětici mladíků (více čtěte zde).

Kampaň ale měla i další části - policejní, vzdělávací a určenou samosprávám. V deseti školách v Moravskoslezském a Ústeckém kraji se zaměřovala na školení pedagogů a žáků, jak řešit spory smířlivou cestou. Policejní část se zaměřovala na vzdělávání policistů - uniformovaných, neuniformovaných i tiskových mluvčích.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video