Jan Novák, bývalý šéf Úřadu vlády Mirka Topolánka.

Jan Novák, bývalý šéf Úřadu vlády Mirka Topolánka. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Kamarád Topolánka a Dalíka jde z vlády do bezpečnostního úřadu

  • 34
Šéf Úřadu vlády Jan Novák ve své funkci končí a od října bude náměstkem ředitele Národního bezpečnostního úřadu. Úřad má na starosti ochranu utajovaných informací. Mimo jiné prověřuje osoby s přístupem k tajným informacím nebo firmy, které pracují pro armádu či policii.

Novák bude vést kancelář ředitele NBÚ, dohlížet na státní dozor v oblasti ochrany utajovaných informací a bude odpovědný za administrativní a fyzickou bezpečnost.

„Jan Novák patří mezi kvalitní manažery v oblasti státní správy. Věřím, že jeho práce v Národním bezpečnostním úřadu bude stejně dobrá jako v jeho dosavadním působišti,“ řekl předseda vlády Petr Nečas.

Novák měl na úřadu na starosti tajné služby a byl považován za velmi blízkého přítele bývalého premiéra Mirka Topolánka i lobbisty Marka Dalíka.

Právě tyto vztahy byly často předmětem kritiky. Novák a Dalík jsou jednak bývalí spolužáci a navíc spolu v roce 1995 pracovali v kanceláři prezidenta republiky.

V březnu 2006 si prý Novák koupil ve Špindlerově Mlýně luxusní apartmán v blízkosti Dalíkova apartmánu. Vedoucím Úřadu vlády a koordinátorem pro zpravodajské služby Nováka jmenoval v červnu 2006 Topolánek.

Po jmenování nové vlády se objevily spekulace, na jaký post Novák zamíří. Nejčastěji se mluvilo o místu ředitele Bezpečnostní informační služby.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video